Украйна се надява да купува повече газ от Европа

stat
11:06  |  27 февруари 2015 | По света / Редактор Виктор Стефанов /    |  видео
Александър Новак ще участва в тристранната среща в Брюксел за доставките на руски газ в Украйна Александър Новак ще участва в тристранната среща в Брюксел за доставките на руски газ в Украйна
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Украйна иска повече газ от Европа

Има вероятност Русия да спре доставките на газ за Украйна още преди тристранната среща по газовите въпроси на 2 март. Киев очаква повече газ от Европа.
Това може да стане, ако не получи предплащане за март, заяви днес на Красноярския икономически форум руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.
 
Според министъра, по информация на "Газпром" украинската страна е превела 15 млн. долара като предплащане за доставките на синьо гориво през март.

"Газпром" е получил 15 млн. долара от украинската компания "Нафтогаз" за доставките на синьо гориво. Според официалния представител на руския холдинг Сергей Куприянов получената сума ще стигне за едно денонощие, предаде БНР.

Новак потвърди участието си в тристранната среща в Брюксел, изразявайки надежда, че на нея ще бъде обсъдено изпълнението тристранното споразумение от октомври 2014 г. за "зимен пакет" газови доставки.

Той отбеляза също така, че при преговорите може да бъде засегната темата за доставките на гориво за Донбас.

Украинска държавна компания "Нафтогаз" се надява да купува повече газ от Европа през март, заяви междувременно главният й изпълнителен директор Андрей Коболев, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.
 
Така Киев се стреми да намали зависимостта си от енергийните доставки на Русия, отбелязва агенцията.

Коболев каза също, че за Украйна не е спешно да договори "летен" газов пакет с ЕС и Русия.

За понеделник (2 март) в Брюксел са насрочени тристранни преговори по доставките на руски газ за Украйна. Според сегашното споразумение Русия се е ангажирала да снабдява Украйна с газ до 31 март с отстъпка.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.