Над 50 % руснаци смятат, че Ленин е изиграл положителна роля

stat
18:19  |  22 април 2014 | По света / Автор Мануел Насименто /  
Над 50 % руснаци смятат, че Ленин е изиграл положителна роля Над 50 % руснаци смятат, че Ленин е изиграл положителна роля
Сн.: EPA/БГНЕС

Повече от половината руснаци (51 процента) са на мнение, че основателят на СССР, Владимир Илич Ленин, е изиграл положителна роля в националната история.
Това е с 11 процентни пункта повече, отколкото през 2006 г., когато те са били 40 на сто, показва проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес и БТА.

За 38 процента от анкетираните Ленин е изиграл по-скоро положителна роля, а за 13 процент - изцяло положителна роля, разкрива анкетата, осъществена в края на март от независимия институт "Левада"-център с 1603-ма участници в 45 райони на Русия.

Двадесет и шест процента от запитаните днес смятат, че ролята на Ленин е била по-скоро отрицателна или категорично отрицателна, при 36 на сто през 2006 г.

Близо 60 на сто от руснаците на възраст над 55 години ценят Ленин, но популярността му достига почти 40 процента и сред хората под 30 години, отбелязва социологът от "Левада"-център Алексей Левинсон.

Хората в Русия си имат разбирания.Странни или не,разбираеми за нас или не ,са си техни!!Не трябва да ги корим или да се смеем. Но защо в това изследване не се говори за ”аверите” на Владимир Илич Ленин? Човек сам нищо не може да постигне!

Фрунзе

Кремъл иска да се опре на символите на съветската стабилност и се стреми да възобнови интереса към Ленин, допълва той.

Балсамираното тяло на бащата на болшевишката революция, чиято 144-та годишнина се отбелязва днес, може все така да се види в мавзолея на Червения площад, където е положени след смъртта на Ленин през 1924 г.

Дебати за погребването му се водят от разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Първият президент на постсъветска Русия, Борис Елцин, не посмя да вземе такова решение, тъй като комунистическата партия и многобройните й привърженици от различни поколения, тачещи паметта Ленин, бяха реална опозиционна сила в страната.

Владимир Путин - бивш агент на КГБ, който окачестви разпадането на СССР като най-голямата геополитическа катастрофа в историята и съчета символите на царска Русия с тези от съветската епоха, също не е направил това досега.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.