Лавров: За повечето държави военната сила дава суверенитет

stat
12:42  |  15 януари 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Сергей Лавров по време на годишната пресконференция на руското външнополитеческо ведомство Сергей Лавров по време на годишната пресконференция на руското външнополитеческо ведомство
Сн.: БТА

Все повече държави залагат на увеличаване на военната си мощ за осигуряване на своя суверенитет, констатира руският външен министър Сергей Лавров.
Причина за това е девалвацията на системата на международното право, обясни той на пресконференция, посветена на резултатите от дейността на руската дипломация през 2017 година.

"Наблюдаваме девалвация на международното право и намаляване на ролята на международните институции. Наблюдава се също стремеж на все повече държави да увеличават военната си мощ, тъй като в сегашната ситуация те виждат в това едва ли не единствената гаранция за съхраняване на суверенитета си", каза Лавров, цитиран от ТАСС.

Шефът на руската дипломация отбеляза, че тези процеси протичат заради САЩ и техните съюзници, които "искат до ръководят световните дела изключително въз основа на диктат, ултиматуми, пренебрегвайки гледната точка на другите центрове на световната политика". По думите му всъщност по този начин те не признават за реален формиращия се многополюсен свят.

"Методите, към които западните страни прибягват с цел сдържане на своите конкуренти, са доста съмнителни и недобросъвестни. Спектърът им е широк - от разгръщане на глобална система за потиворакетна отбрана до едностранни санкции, екстериториално прилагане на собственото законодателство и заплахи да разрешават всякакви международни проблеми изключително по свой сценарий, без да се спират пред нищо, включително и използване на груба военна сила", подчерта Сергай Лавров.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.