Създател на ”Новичок”: Само Русия може да е отровила Скрипал

stat
15:57  |  14 март 2018 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Веществото поразява нервната система и причинява невъобразима болка, каза Вил Мирзянов Веществото поразява нервната система и причинява невъобразима болка, каза Вил Мирзянов
Сн.: Официална фейсбук страница

Руският химик Вил Мирзаянов, участвал в създаването на веществото, с което беше отровен Сергей Скрипал, заяви, че само руското правителство може да е виновно.
83-годишният Мирзаянов, който живее в изгнание в САЩ вече 20 години, няма никакви съмнения, че отговорен е руският президент Владимир Путин, защото Русия държи под строг контрол своите запаси от смъртоносното нервнопаралитично вещество "Новичок" и единствено държавата може да го превърне в оръжие, предаде Ройтерс.

"Фактът, че Кремъл, подобно на всички престъпници, непрекъснато отрича, не означава нищо", заяви химикът в интервю от дома си в Принстън, щата Ню Джърси.

По думите му Путин вероятно е използвал предизвикващото болка отровно вещество, за да изплаши други дисиденти да мълчат.

"Новичок" поразява нервната система, блокира дишането и предизвиква невъобразима болка", подчерта Мирзаянов, който разказа, че е виждал безброй опитни мишки, плъхове и кучета, подложени на отровата.

"Това е изтезание, напълно нелечимо е. Бях шокиран - и в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, разработено с мое участие, ще бъде използвано като терористично оръжие", каза още руският химик.

Той подчерта, че години наред е изпробвал и подобрявал "Новичок" - име, което било дадено на група химически оръжия, създадени тайно Русия в края на Студената война. Произведени били тонове от веществото, за което Москва така и не е признала.

"Никой в света не знаеше за това", каза още Мирзаянов.

И разказа как в началото на 90-те години на миналия век, когато други страни започнали да подписват Конвенцията за забрана на химическите оръжия, се разгневил, че Русия крие съществуването на "Новичок".

След като разкрил информация в статия за вестник, той бил уволнен и пратен в затвора. Все пак обвиненията срещу него били свалени под натиска на западни представители.

След като се преместил в САЩ, написал книга за тайната програма на Русия за химическо оръжие. В нея участвали между 30 000 и 40 000 души, включително 1000, които работели по "Новичок", но мнозина не знаели за истинската същност на програмата.

Веществото може да бъде получено чрез смесване на безвредни съставки и това улеснило Русия в производството на материалите, под прикритието на производство на химикали за земеделието.

Междувременно Великобритания замрази отношенията си с Русия и експулсира 23 руски дипломати като мярка в отговор на отравянето на Сергей Скрипал.

Москва отново отрече да има нещо общо със случая и сравни Лондон с прокурора на СССР Андрей Вишински.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.