Ответен удар: Русия гони 23 британски дипломати

stat
10:30  |  17 март 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Британският посланик в Москва Лори Бристоу е уведомен от Руското МВнР Британският посланик в Москва Лори Бристоу е уведомен от Руското МВнР
Сн.: БТА

Русия обяви за „персона нон грата“ 23 британски дипломати и им дава седмица да напусната страната, закрива и британското генерално консулство в Санкт Петербург.
Обявяват се за „персона нон грата“ и се изгонват в едноседмичен срок 23 дипломатически сътрудници от посолството на Великобритания от Москва, съобщи съобщи ТАСС, цитирайки руското външно министерството.

"Отчитайки несъразмерността в броя на консулските учреждения на двете страни, се оттегля съгласието на Руската федерация за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Съответните процедури ще бъдат осъществени съгласно международноправната практика. Във връзка с неуредения статут на Британския съвет в Руската федерация се прекратява неговата дейност", пише още в официално заявление на руското МВнР.

Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, се казва още в съобщението на министерството.

Това са  ответните мерки на Русия на изгонването от Великобритания на 23 руски дипломати във връзка със скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, за което Лондон обвини Москва.

По-рано днес посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу бе в руското министерство на външните работи за да му бъде връчена нота за ответните мерки на Русия по случая "Скрипал".

"Британската страна е предупредена, че ако бъдат предприети други неприятелски действия срещу Русия, руската страна си запазва правото да предприеме още ответни мерки", съобщиха още от Руското МВнР.

Британският съвет е международна организация, представляваща Великобритания в областта на културата и образованието и действаща в над 100 страни. Първият офис на Британския съвет в Русия е открит през 1992 г. в Москва, а после започват да действат филиали на организацията и в други руски градове. На 1 януари 2008 г. е прекратено функционирането на всички регионални отделения на Британския съвет в Русия, с изключение на централния офис, заради несъответствие с руското законодателство, отбелязва ТАСС.

Вчера руският посланик в Лондон получи дипломатическа нота, която го уведомява, че Сергей и Юлия Скрипал са в критично състояние.

Великобритания обвини Русия за покушението над Скрипал и дъщеря му, а Кремъл ги нарече „шокиращи и непростими.

Руският външен министър Сергей Лавров и говорителят на президента Дмитрий Песков заявиха, че Москва ще отговори скоро на изгонването на 23 руски дипломати от британския премиер Тереза Мей. Пред репортери в петък Дмитрий Песков за пореден път отриче Русия да е нареждала атаката срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.“Всякакво замесване на нашия президент е нищо друго освен шокиращо и непростимо от гледна точка на дипломатическото поведение“, добави той.

Зад обвиненията на Тереза Мей към властта в Русия, че именно тя стои зад случая „Скрипал”, застанаха Франция, Германия, Съединените щати.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.