Трето изтегляне на Русия от Сирия. Колко са жертвите?

stat
14:32  |  12 декември 2017 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Надгробен паметник за загинали руснаци в Сирия Надгробен паметник за загинали руснаци в Сирия

Руските войски напускат Сирия - за трети път в последните година и половина. А в раздираната от войната страна остават хиляди терористи и мирът не се вижда.
Това анализира в "Лента" журналистът Алексей Наумов. И продължава:

Първото изтегляне бе обявено на 14 март 2016 година. Тогава от Министерството на отбраната в Москва обявиха, че руските войски в Сирия са изпълнили основните задачи и затова по-голямата част от тях се връщат в Русия.

Второто изтегляне бе обявено на 29 декември 2016 година. Тогава аргументите бяха почти същите, но имаше и уточнение - руските военни бази в Хмейни и Тартус остават и битката с терористите продължава.

Третото поред изтегляне изглежда най-сериозно и сигурно. вероятно защото за първи път се уточнява колко от войските и техниката ще си тръгнат. Става дума за 25 самолета, два хеликоптера, пехотна част от Военна полиция на Русия, поделение за специални задачи, военно-полева болница и отряд от сапьори.

Руски войски се изтеглят. Кой ще остане да помага на Асад? >>


Но краят на войната е още далеч, а в Сирия остават хиляди терористи. А и довчерашните съюзници в битката с "Ислямска държава" започват нова битка-този път за влияние и територии в Сирия.

Сега за жертвите. От 30 септември 2015 година до 11 декември 2017 година Русия официално призна гибелта на 45 военни, в това число 10 летци, 12 войници, 3 морски пехотинци,12 съветници и 2-ма офицери от Спецотряда. Но няма данни колко са загиналите от частните руски военни компании, които на практика изнесоха на плещите си сраженията по суша.

Русия успя да не повтори в Сирия афганистанските грешки >>

Няма официални данни, има неофициални и те сочат, че само за седемте последни месеца в Сирия са загинали 131 руски граждани, без да се броят военните. За тези жертви няма награди, военни почести и държавно погребение. те получават само скромни надгробни паметници. Оживелите пък получават добро заплащане.

Големият проблем сега е какво ще правят оцелелите терористи, родом от бивши съветски републики и от Русия. Те вероятно ще се опитат да се върнат по родните си места, но там едва ли ще забравят къде и на кого са служили. Друг неприятен момент е факта, че Русия воюва в Сирия на страната на шиитите и така се превърна в мишена на сунитите.

Не бяха открити мъртви или живи и главатарите на терористите Абу Бакр ал Багдади и Абу Мохамед ал Джулани. И накрая-Сирия остава разделена на зони. Опозицията не признава режима в Дамаск, кюрдите и протурските части, както и частите на турската армия не са сложили оръжието и ще продължат да воюват помежду си.

Така че Русия изпълни две задачи-да запази властта на Башар Асад и да отнеме територии от "Ислямска държава". Останалите проблеми обаче изискват време и ще трябва да бъдат решавани не само в Москва, Техеран и Анкара, но и в други световни столици.

ТЕМА: Войната в Сирия






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.