Русия започна и военноморска офанзива срещу ИД

stat
14:02  |  7 октомври 2015 | По света / Редактор Надежда Христова /  
Русия започна въздушните удари в Сирия на 30 септември Русия започна въздушните удари в Сирия на 30 септември
Сн.: EPA/БГНЕС

Руски бойни кораби в Каспийско море изстреляха ракети срещу "Ислямска държава" в Сирия. При въздушни удари е разрушен оръжеен склад на бойци, обучени от ЦРУ.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия вече използва свои кораби в Каспийско море, за да атакува цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Двайсет и шест крилати ракети са били изстреляни днес по цели в Сирия.

Началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Андрей Картаполов подчерта, че "в интерес на обезпечаването на сигурността на мирното население, коридорът на полета бе планиран над безлюдна местност", предаде ТАСС.

Според държавната телевизия "Раша тудей" ракетите са минали над Иран и Ирак. Руското министерство на отбраната уточни, че те са поразили целите си с точност до три метра.

Ударените цели включват "заводи за производство на снаряди и взривни вещества, командни пунктове, складове за боеприпаси, оръжия и горива, както и тренировъчни лагери на терористите", се казва в изявление на министерството.

Това е първият обявен случай на използване от Русия на военноморските й сили във военната кампания в Сирия, откакто миналата седмица тя започна да бомбардира ИД и други екстремисти по молба на сирийското правителство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

На среща с военния министър президентът Владимир Путин е оценил високо досегашните резултати от операцията на руските ВВС в Сирия. В същото време той е изразил убеждението си, че конфликтът в Сирия трябва да бъде прекратен с политически средства.

На срещата е било съобщено, че от 30 септември, началото на руската операция в Сирия, до днес руски сили са нанесли удари по 112 обекта, като интензивността на ударите се засилва.

За последните две денонощия са били поразени командни пунктове, складове с боеприпаси, бронетехника, тренировъчни лагери на боевици.

"Всички те бяха унищожени, цивилни обекти не са пострадали", заявил военният министър.

Путин е наредил на министъра на отбраната да продължи сътрудничеството със САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Иран и Ирак. Според Шойгу, без тяхната помощ "Ислямска държава не може да бъде победена, съобщи Интерфакс.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е предложил силите на сирийския президент Башар Асад да се обединят със Свободната сирийска армия в борбата срещу "Ислямска държава", е казал Путин на срещата с Шойгу.

Изявлението на Путин обаче бе опровергано.

"Франсоа Оланд не е предлагал съюз на сирийската умерена опозиция с армията на Башар Асад, както заяви Владимир Путин, а е напомнил на руския си колега необходимото присъствие на сирийската опозиция на преговорите за мир", заяви пред журналисти източник от обкръжението на френския президент, цитиран от Франс прес.

Източникът уточнява, че президентът говори за необходимото присъствие на сирийската опозиция на евентуални преговори, а останалото не е френска идея.

Междувременно при руски въздушни удари бе разрушен главния оръжеен склад на сирийската групировка "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар.

"Новите удари, извършени вчера, напълно са унищожили главния ни оръжеен склад в западната провинция Алепо", уточни командирът на "Лиуа Сукур ал Джабал" Хасан Хадж Али, цитиран от Ройтерс и БТА.

Миналата седмица групировката също бе подложена на руски въздушни удари, след като Москва започна въздушната си операция в подкрепа на Дамаск.

"Лиуа Сукур ал Джабал" действа в райони в западна и северна Сирия, където бяха извършени много от руските въздушни удари и където "Ислямска държава", обявената от Москва мишена на операцията, няма значимо присъствие, отбелязва агенцията.

Тя е въоръжена с противотанкови управляеми ракети от държави противници на президента Башар ал Асад.

Групата е една от няколкото сирийски бунтовнически формирования, смятани за умерени от САЩ и обучени в рамките на тайна програма на ЦРУ. Тази програма е отделна от тази на Пентагона за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници за борба с "Ислямска държава".

"Лиуа Сукур ал Джабал" се сражава също срещу ИД, опитвайки се да попречи на опитите й да превземе райони северно от Алепо близо до турската граница. Нейният командир съобщи, че ИД е нападнала групата вчера, като е взривила кола бомба в една от базите й.

Председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност в Багдад Хаким аз Замили пък обяви, че Ирак може да поиска от Русия въздушни удари по "Ислямска държава" на територията си и желае Москва да играе по-голяма роля от САЩ във войната срещу терористичната групировка.

"Ние може да бъдем принудени да помолим Русия да предприеме въздушни удари в Ирак в скоро време. Смятам, че през следващите дни и седмици Ирак ще бъде принуден да помоли Русия да нанесе въздушни удари и това зависи от успеха им в Сирия", допълни Замили.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия?

АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.