Великобритания трудно намира съюзници за случая ”Скрипал”

stat
14:31  |  14 март 2018 | Политика / Автор Патрик Уинтуър, в. ”Гардиън”* /  
Служители на британската армия в специални защитни облекла на мястото на инцидента със Сергей Скрипал Служители на британската армия в специални защитни облекла на мястото на инцидента със Сергей Скрипал
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Усилията на Великобритания да събере съюзници по случая с отравянето на Сергей Скрипал може да се окажат напразни.
Британският външен министър Борис Джонсън казва, че е насърчен от отговора на приятели, които са готови да подкрепят Великобритания по случая с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

Служители на Европейския съюз обаче предупредиха в частни разговори, че съществуващото съгласие в общността за допълнителни санкции срещу Русия вече се пропуква и може да бъде невъзможно да се постигне обща договореност за нови мерки. Един служител каза, че най-доброто, което може да се случи, е ЕС да реши да се придържа към съществуващата си позиция за санкциите, а не да я разводнява.

След поредица дипломатически телефонни разговори, съгласувани с канцеларията на министър-председателя, Джонсън получи през нощта подкрепа от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, но по-късно разбра, че Доналд Тръмп го е уволнил след многократни разногласия.

Самият Тръмп каза във вторник, че ще разговаря с Тереза Мей за отравянето, след като беше разкритикуван, че не е застанал ясно зад мнението на Великобритания, че руското правителство или е отговорно за нападението, или не може да контролира запасите си от нервнопаралитични вещества.

"Струва ми се, че ще да е била Русия въз основа на всичките доказателства, които имат те", каза той.

"Щом установим фактите, ако се съгласим с тях, ще осъдим Русия или който може да е."

Джонсън също така поиска подкрепа от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Главният преговарящ на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстад, който е привърженик на условно ангажиране с Русия, каза: "Ние стоим рамо до рамо с британския народ."

Подкрепа изрази и заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Досега нито една страна от ЕС не се е ангажирала с допълнителни санкции срещу Русия, ако Великобритания обяви, че руската държава е действала незаконно на британска земя.

Великобритания се опитва да усети какво може да са готови да направят страните в знак на солидарност, а това е сериозна проверка за британското дипломатическо влияние в епохата след Брекзит.

Председателят на комисията за външни работи на германския парламент Норберт Рьотген каза, че случаят показва необходимостта да се обърне внимание на размитата граница между руския държавен апарат за сигурност и организираната престъпност - знак, че някои страни от ЕС ще поставят ударението върху Великобритания, за да сложат в ред собствената си къща, а не да се споразумеят за нови общи стъпки.

"Случаят би трябвало да е повод Великобритания да проучи отворената си позиция към руски капитали със съмнителен произход", каза Рьотген.

Евродепутати поставиха въпроса дали Великобритания ще използва ново законодателство - като разпоредбите за богатството с неизяснен произход, включени в закона за престъпните финансови средства от 2017 г., за да предприеме мерки срещу някои руски милионери, живеещи в Лондон.

Министри настояват, че разпоредбите ще бъдат използвани, но казват, че не могат да рискуват да ги използват по начин, който подкопава репутацията на Великобритания в областта на съдебната независимост.

Рьотген е смятан за близък до германската канцлерка Ангела Меркел, която в понеделник изрази надежда, че преизбирането на Владимир Путин за президент в края на тази седмица ще представлява възможност за Европа да предложи ново начало в отношенията с Русия за това как да се подходи към Украйна и анексията на Крим.

Обсъждайки подхода на ЕС към санкциите, един служител каза, че случаят с отравянето в Солсбъри "прави по-вероятно да запазим това, което имаме. Съгласието започва да се пропуква."

Едва ли някой водещ политик в Италия например подкрепя санкциите срещу Русия, въпреки че някои са против тях просто защото те са смятани за неефективни. Напоследък ЕС се съсредоточава по-силно върху заплахата, която представлява Русия на Западните Балкани, както и продължаващата окупация на части от Грузия, където почти всеки ден загиват хора.

Критиките срещу руското поведение на Балканите, особено от САЩ, предизвикват възражения в региона. В понеделник сръбският министър на отбраната Александър Вулин осмя отправяните от САЩ предупреждения напоследък за руска намеса на Балканите като едно от най-опасните изявления, откакто западният военен съюз бомбардира Сърбия през 1999 г.

Във висшето командване на НАТО има силна подкрепа за позицията на Великобритания, но присъствието на Турция, която все повече се превръща в съюзник на Русия в Сирия, прави по-трудно съгласуването на решителни действия.

Случаят подчертава до каква степен отношенията на Великобритания с ЕС във външната политика и сигурността след Брекзит остават неуредени. Великобритания като трета страна няма да бъде автоматично консултирана за общата външна политика и политиката по сигурността, включително съгласуване на допълнителни санкции, но и двете страни отлагат преговорите, докато не станат по-ясни очертанията на търговска сделка.

Нивото на ангажиране на ЕС с исканията на Великобритания за помощ във връзка с Русия може да окаже влияние върху атмосферата на преговорите за Брекзит. Специалният съветник на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини - Натали Точи - каза в Лондон, че възможността за изгодна както за Великобритания, така и за ЕС сделка във външната политика и сигурността е по-голяма, отколкото в която и да е друга област, и добави, че в тази сфера силата за пазарлък е по-балансирана, отколкото във всяка друга.

Някои служители от ЕС предполагат, че дори в преходен период, когато Великобритания е ограничена до ролята на приемател на правила, е възможно да бъде създаден спомагателен механизъм, при който да се запази равностойният принос на Великобритания в отбраната, а тя да бъде напълно консултирана при вземането на решения.

-----------------------------

* Превод за БТА на Илиян Могиларски




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.