Путин: Не съм се вкопчил във властта

stat
16:53  |  10 март 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от създаване, а не от унищожение Владимир Путин заяви, че Русия се нуждае от създаване, а не от унищожение
Сн.: БТА

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма намерение да променя конституцията, за да остане на власт и след 2024 г.
За Путин е почти сигурно, че ще бъде преизбран на 18 март за четвърти президентски мандат, предаде Франс прес.

"Никога не съм променял конституцията и няма да го направя, за да ме уреди това и нямам такива намерения днес", каза той в интервю за американската телевизия Ен Би Си.

Така той отговори на въпроса дали има намерение да последва примера на китайския президент, който се стреми към неограничен мандат.

Путин дойде на власт през 2000 г. В периода 2008-2012 г. президент бе Дмитрий Медведев, а Путин бе премиер, а после отново се върна на президентския пост въпреки протестите на опозицията.

Путин отхвърли хипотезите, според които не може да напусне властта, защото това ще я изложи на опасност.

"Защо смятате, че след мен властта в Русия ще бъде обезателно упражнявана от хора, които са готови да разрушат всичко, което съм направил през последните години?", каза Путин.

Той увери, че още през 2000 г. е мислел за потенциален приемник.

Запитан за опозиционера Алексей Навални, който не може да се кандидатира за президент заради присъда, за която той твърди, че е "организирана от Кремъл", Путин отказа да спомене името му и предпочете да говори за "някои политически сили".

"По принцип ценя, че те разкриват проблемите и това е добре, това е наистина справедливо. Но не е достатъчно за положителното развитие на страната. Абсолютно недостатъчно е. Защото привличането на вниманието върху проблемите, е не само недостатъчно, но дори и опасно, защото това може да доведе до известно унищожение. А ние имаме нужда от създаване", каза Путин.

Руският президент не се интересува от обвиненията за намеса в изборите

Путин заявява че не се интересува от твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ, защото тези действия нямат нищо общо с неговото правителство, предаде АП.

Той е бил запитан дали оправдава намесата на 13 физически и три юридически лица от Русия, споменати в обвинителните документи на САЩ.

"Изобщо не се интересувам, защото те не представляват правителството", казва той според текста на стенограма от интервю, разпространена днес от Кремъл.

По думите на Путин тези хора може и да не са руснаци, а "украинци, татари или евреи, но с руско гражданство".

Според него това трябва да се провери, защото било възможно те да имат двойно гражданство или американски зелени карти.

"Може би американци им плащат за това. Как можете да знаете това? Аз също не знам", заключава руският президент.

На въпрос дали Русия би екстрадирала обвинените руски граждани Владимир Путин отговаря, че това е невъзможно, защото "Русия не екстрадира свои граждани, както правят и САЩ".




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.