Шпигел: Русия спешно дава на Гърция заем за 3-5 млрд. евро

stat
10:02  |  18 април 2015 | Политика / Редактор Елица Петрова /    |  видео
След срещата на 8 април в Москва Владимир Путин заяви, че Алексис Ципрас не е искал кредит След срещата на 8 април в Москва Владимир Путин заяви, че Алексис Ципрас не е искал кредит
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Гърция

Във вторник Гърция и Русия ще подпишат енергийно споразумение, благодарение на което властите в Атина ще получат между и 3 и 5 милиарда евро.
 Сумата ще е под формата на аванс в рамките на продължаването на проекта "Турски поток" през гръцка територия към Централна Европа. Това твърди германското издание "Шпигел", позовавайки се на свой източник от управляващата Коалиция на радикалната левица (СИРИЗА).

"Това радикално ще промени ситуацията", допълва той по повод мъчителните преговори с кредиторите на Гърция в момент, когато те не са готови на повече компромиси, а страната събира последните пари в брой за пенсии и заплати.

Същото твърди в съботния си брой и гръцкото финансово издание "Агора". "Правителството се надява да получи от Кремъл средства, от които отчаяно се нуждае. В резултат преговорите с европейските партньори ще бъдат отложени за юни", допълва вестникът, цитиран от "Дневник".

Русия иска да прекрати транзита на газ към Европа през Украйна, договорите за което изтичат пред 2019г. Това е и срокът, в който Москва разчита "Турски поток" да е построен и да заработи.

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер предупреди преди няколко седмици ЕС да започва да изгражда насрещна инфраструктура, за да се вмести в този срок, а преди дни каза, че дори Европа да се забави руснаците ще строят газопровода до турско-гръцката граница и ще чакат там.

Плановете за енергийния аванс срещу приходи от транзита били обсъждани по време на посещението на Ципрас в Москва в началото на месеца, твърди още "Шпигел".

След срещата му на 8 април с Владимир Путин президентът заяви, че Ципрас не е искал кредит, "но ако реализираме проекти, които ще носят приходи на Гърция, те може да помогнат на страната да погасява кредитите си".

В събота се събира за преговори технически екип от Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ, който да обсъди дали гърците са представили достатъчно убедителен план за реформи, който да удовлетвори кредиторите и те да отпуснат поредния транш от 7.2 млрд евро или поне част от него, за да не изпадне страната в несъстоятелност.

Коментарите не са оптимистични и водещи финансови издания на Запад твърдят, че е все по-вероятно да няма споразумение за заседанието на финансовите министри от еврозоната на 24 април.

След тази дата Гърция трябва да плати на МВФ през май и юни три вноски за общо около 2.5 млрд. евро На 1 май трябва да се погасят 203 млн. евро, на 12 май - други 770 млн. евро, а през юни - още 1.6 млрд. евро.

Нова среща Путин-Ципрас може да има в началото на май, тъй като гръцкият премиер се очертава като единственият лидер на страна от ЕС, който ще присъства на военния парад в Москва за 9 май.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.