Руски военен съветник е загинал след обстрел в Алепо

stat
11:24  |  7 декември 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Тежки разрушения има навсякъде в изстрадалия град Алепо Тежки разрушения има навсякъде в изстрадалия град Алепо
Сн.: БТА

В резултат на обстрел в Алепо е бил тежко ранен руският полковник Руслан Галицки, който по-късно починал от раните си в болница, съобщи ТАСС.
Агенцията се позовава на руското министерство на отбраната.

Не се казва кога е бил ранен полковникът, но е уточнено, че "военните медици в продължение на няколко денонощия са се борили за живота му".

"Офицерът получи наранявания в хода на артилерийски обстрел от сили на така наречената "опозиция" против един от жилищните квартали в западната част на Алепо", се казва в съобщението.

Западно Алепо отдавна е под контрола на сирийските правителствени сили, докато бунтовниците все още владеят част от източните квартали.

Министерството пояснява, че в Сирия полковник Галицки е изпълнявал задачи "в състава на група руски военни съветници". Той е представен за посмъртно отличаване с висока държавна награда, се казва още в официалното съобщение.

По-рано тази седмица в Алепо също от обстрел загинаха две руски медсестри, работещи във военна полева болница, разгърната в помощ на местното население. Те са Надежда Дураченко и Галина Михайлова.

В същия обстрел беше тежко ранен детският лекар Вадим Арсентиев.

Общо 20 загинали

В началото на този година в Сирия е загинал друг руски военен съветник, добавя ТАСС. На 1 февруари терористи от "Ислямска държава" са обстреляли гарнизон на съединение от сирийската армия.

Там руският военен е бил смъртно ранен. Името му е оповестено на 17 март, в церемония за посмъртното му награждаване; той е подполковник Иван Черемисин.

Общо 20 руски военнослужещи, включително 8 офицери, са загинали в Сирия според публикуван днес обзор на ТАСС. Има и една "небойна загуба" - самоубил волнонаеменен техник.

Девет от всички са загинали в паднали хеликоптери - два свалени от противников огън и един катастрофирал.

Сред най-известните загинали руснаци е подполковник Олег Пешков, убит на 24 ноября 2015 г., след като турски изтребител свали пилотирания от него "Су-24".

В същия епизод загина и морският пехотинец Александър Позинич, участвал в мисията, в която беше спасен щурманът на сваления фронтови бомбардировач.

В боевете за освобождаване на Палмира от "Ислямска държава" се прослави Александър Прохоренко, старши лейтенант от руските спецчасти, загинал на 24 март т.г.

Мисията му беше да насочва ударите на руската авиация. Когато терористите го откриха и обкръжаха той посочи като цел себе си.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.