Съдът върна обвинението срещу кмета на Батак

stat
11:19  |  14 декември 2017 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Петър Паунов е кмет на Батак за четвърти мандат Петър Паунов е кмет на Батак за четвърти мандат

Окръжният съд в Пазарджик върна в прокуратурата обвинителния акт срещу кмета на Батак Петър Паунов заради съществени нарушения.
По думите на съдия Ирина Джунева, обвинението не е посочило кои точно свои служебни задължения не е изпълнил кметът на Батак и в какво конкретно се изразява превишаването на правата му, съобщи местният в. "Виделина".

Според магистрата, няма конкретика, затова и обвинителният акт бе върнат за отстраняване на допуснатите процесуални пропуски на държавното обвинение.

Петър Паунов е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения, като е съставил и утвърдил Акт за частна общинска собственост, с който променил собствеността на поземлен имот в местността „Язовир Батак“ от държавна собственост в общинска частна собственост.

Според прокуратурата целта е била да набави облага за Община Батак в размер на 2400 лева и на трето лице, станало собственик на имота, както и да причини вреда на държавата.

Кметът на Батак е предаден на съд и за това, че в качеството си на длъжностно лице е внесъл предложение на 12 септември 2015 г. до председателя на Общинския съвет - Батак, за продажба на горепосочения имот и по този начин е осъществил неследващи му се правомощия да се разпорежда с имоти държавна собственост, като предложението е гласувано от Общинския съвет и с договор от 13 ноември 2015 г. е последвала продажба на земята.

Според защитника на Паунов - бившия вътрешен министър в кабинета на Любен Беров Виктор Михайлов, сделката за държавната земя е развалена от Община Батак чрез споразумение с купувача Маргарита Теодосиева и парите са й върнати. Този факт обаче се оказа нов за прокурор Недялка Попова, която поиска малко време да се запознае с документите. Последното учуди съдия Ирина Джунева, защото те се намирали в делото от ноември, а то пък си стояло в канцеларията. 

Определението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в едноседмичен срок пред Апелативан съд – Пловдив. 





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.