Доналд Тръмп атакува сделката за нов президентски самолет

stat
04:53  |  7 декември 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Доналд Тръмп: Анулирайте договора с ”Боинг” Доналд Тръмп: Анулирайте договора с ”Боинг”
Сн.: БТА

Доналд Тръмп иска по-добра цена за бъдещия президентски самолет, "Еър форс 1", и настоя договорът с "Боинг" просто да бъде анулиран, предадоха Франс прес и БТА.
Американската самолетостроителна компания строи чисто нов самолет 747 "Еър форс 1" (Air Force One) за бъдещите президенти, „но цената е извън контрол, над 4 милиарда долара. Анулирайте поръчката!", написа Тръмп в Туитър.

„Нещата със самолета са напълно извън контрол. Според мен това е направо смешно, "Боинг" са понадули цената. Искаме компанията да печели пари, но не чак толкова”, каза малко по-късно новоизбраният президент пред журналисти в кулата "Тръмп" в Ню Йорк.

За момента "Боинг"е въздържа от коментар.

Американските военновъздушни сили обявиха през януари 2015 г., че самолет "Боинг 747-8" ще замени двата самолета, използвани сега от американския президент . "Еър форс 1" е един от най-известните символи на САЩ, отбелязва Ройтерс.

ВВС са предвидили бюджет от общо 3 млрд. долара за два самолета 747-8, но този вид сделки рядко се вместват в първоначалните рамки.

Използваните в момента два самолета са поръчани от президента Роналд Рейгън и са в експлоатация от началото на 90-те години на миналия век.

Според сайта на компанията американските президенти ползват машини на "Боинг" от 1943 г.

Самолетите 747-8 са дълги 73 метра, имат размах на крилете от 68 м и могат да летят директно от Вашингтон до Хонконг (1600 км), по-далече от сегашните "Еър форс 1".

"Еър форс 1" всъщност е позивна за всяко средство за въздушен транспорт, на борда на което се намира президентът на САЩ.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.