Дипломат: Да не сбъркаме, руските олигарси не са еднакви

stat
13:20  |  14 януари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Приближените до Владимир Путин са най-застрашени от новите санкции Приближените до Владимир Путин са най-застрашени от новите санкции
Сн.: БТА

Наближава поставения от Конгреса на САЩ срок за представяне на пълен списък на руските олигарси, приближени до Владимир Путин.
Този списък ще бъде изготвен от Министерството на финансите на САЩ и няма да означава непременно, че съответното лице ще бъде санкционирано, но и не изключва такова развитие на ситуацията.

Това пише в свой анализ Уйлям Кортни, бивш американски посланик в Казахстан, Грузия и член на американската делегация в преговорите със Съветския съюз за прилагане на договора за забрана на ракетите със среден обсег.

Според него, не бива към всички руски олигарси и милиардери, които имат пари на Запад, да се прилага един и същи подход. Те са различни, това трябва да се отчете. В противен случай има опасност да допуснем най-малко три грешки", коментира Къртни в The Hill.

Той смята също за нужно да се обявят в списъка бизнесмени, които не са нарушавали законите и не застрашават националната сигурност на САЩ и така да се ориентират правилно техни партньори и финансовите пазари.

И на трето място - голям списък на руски бизнесмени с потенциал за санкциониране може да отслаби частния бизнес в Русия.

Дипломатът също смята, че понятието "олигарси" не се използва правилно, отнесено към руския бизнес. "По време на хаотичната приватизация в Русия през 90-те години на миналия век много хора придобиха огромни активи чрез незаконна дейност, някои овладяха пак незаконно и политически позиции.

Днес обаче Путин контролира държавната власт много повече, отколкото това правеше Елцин и държи бизнесмените на втори план, казва Къртни. Той признава, че има лица, станали супербогати именно чрез връзките си с Кремъл, след като Владимир Путин взима властта в страната.

"Сред тези хора са Ротенберови, Генадий Тимченко, както и още няколко.  Но повечето бизнесмени в Русия правят парите си като използват своите лични качества и управляват правилно своите активи. Въпреки че техният дял от БВП на Русия все още не е голям, те не трябва да пострадат", смята дипломатът.

Според него, предстоящия да излезе списък на близки до Кремъл руски олигарси трябва да засили перспективите пред нормалния частен бизнес в Русия, а не да ги затъмни.

"Само така в тази страна ще се създаде гражданско общество, което би могло да изиграе важна роля в бъдещата еволюция на Русия като плуралистично и продуктивно модерно общество", заключава Къртни.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.