Корекциите по ”Околна среда” може да стигнат 180 млн. лв.

stat
12:01  |  23 април 2014 | Политика / Редактор Гергана Мишева /  
Искра Михайлова: Ако е имало умишлени нарушения, случаите ще бъдат дадени на прокуратурата Искра Михайлова: Ако е имало умишлени нарушения, случаите ще бъдат дадени на прокуратурата
Сн.: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви, че финансовите корекции по ОП "Околна среда" може да достигнат до 180 млн. лв.
ЕК хвана нередности в общински проекти - основно за ВиК и пречиствателни станции, и замрази парите за България по програмата.

За да получи от Брюксел оставащите 1.5 млрд. лева, държавата трябва да докаже, че е взела мерки. Така тя иска обратно от 87 общини 129 млн. лв., раздадени по "Околна среда", за да убеди ЕК да пусне отново спрените плащания.

"Предложените от управляващия орган на програмата финансови корекции са 38 млн. лева на база изплатените вече сертифицирани разходи по тези договори.
Ако някои общини са мислили, че финансовите корекции са запазени само за определена група, сега разбират, че чадър няма над нито една община, над структурите на министерството", каза в Министерски съвет Михайлова, предаде БТА.

Общините на ДПС са 8, на БСП - 6, на инициативни комитети - 11, независими - 7, коалиции – 12, ГЕРБ - 40.

Голяма част от договорите са сключени през 2013 г. с изпълнение до края на 2015 г., който е и крайният срок на програмата.

Тя добави, че финансовите корекции не спират изпълнението на договорите. Те били стандартна процедура, които се прилагат за всички бенефициенти, съобщи "Фокус".

ЕК е изпратил писмо на 27 ноември 2013 г. за повторна верификация на договорите на обществените поръчки в периода 2010 – 2013 г. В писмото са описани 5 групи пропуски в обществените поръчки. Това наложило проверка на всички договори. Управляващият орган е проверил 239 договора за повече от 556 млн. лв.

Михайлова отказа да посочи нарушения, но каза, че ако е имало умишлени нарушения, случаите ще бъдат дадени на прокуратурата.

Тя критикува, че основният проблем на ОПОС е неритмично и некачествено управление през годините.

"Има забавяне в изпълнението на програмата. Тя на практика е спряна в средата на 2009 г., много проекти са спрени”, посочи Михайлова.

Вчера на извънредна среща с общините в ековедомството тя обясни, че част от финансовите глоби ще отпаднат, ако санкционираните обществени поръчки са минали през обжалване през Комисията за защита от конкуренцията (КЗК) и евентуално през Върховния административен съд (ВАС).

Вицепремиерът Зинаида Златанова коментира днес, че са заварили по оперативни програми "тежко замитане под килима на огромни проекти".
Тя добави, че в момента се извършват одити на всички оперативни програми.

Междувревременно от ГЕРБ видяха съмнения за политическа мотивация от МОСВ при налагане на финансови корекции на общините.

Томислав Дончев предупреди, че, ако не се излезе от ситуацията, е реално някои общини през лятото да спрат уличното осветление, да затворят детски градини, защото не могат да си плащат. Той обаче прогнозира разрешение на проблема до към края на май.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.