Стивън Мнучин: Това е само началото на новите санкции

stat
18:58  |  15 март 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Доналд Тръмп порица Русия за случая с отровения руски шпионин Доналд Тръмп порица Русия за случая с отровения руски шпионин
Сн.: БТА

САЩ обявиха нови санкции срещу 19 руски граждани и 5 организации, стана ясно по-рано днес.
Сред юридическите лица са Федералната служба за сигурност /ФСС/, Главното разузнавателно управление /ГРУ/ и руска пропагандна организация, съобщи министерството на финансите във Вашингтон, цитирано от Ройтерс. 

Санкциите са първото приложение на новия закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции". Въпросните лица и организации са взети на прицел заради "зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура", се казва в съобщението на финансовия министър Стив Мнучин.

Той посочва, че се подготвят още санкции срещу руски правителствени служители и олигарси "заради тяхната дестабилизираща дейност". Министърът не уточни кога ще бъда обявени следващите санкции, като добави само, че с тях ще бъде пресечен достъпът на санкционираните лица до американската финансова система. 

Обявените днес мерки включват руските граждани и организации, обвинени от специалния съветник Робърт Мълър, който ръководи следствието за опитите за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп и в американския политически процес изобщо. Русия отрича да се е намесвала в американските избори.

Наказателните мерки срещу тях предвиждат блокирането на всякакво тяхно имущество, което попада под юрисдикцията на САЩ, и забрана за американски граждани да влизат във финансови отношения с тях.  Сред новите имена в санкционния списък са шестима ръководни фигури от ГРУ. 




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.