Русия губи $40 млрд. годишно от западните санкции

stat
12:03  |  24 ноември 2014 | По света / Автор Георги Брандийски /  
Антон Силуанов: Намалява потокът чуждестранни капитали от развитите страни Антон Силуанов: Намалява потокът чуждестранни капитали от развитите страни
Сн.: EPA/БГНЕС

Годишните загуби за Русия от западните санкции възлизат на около 40 милиарда долара, заяви руският финансов министър Антон Силуанов, цитиран от БНР.
Към тези загуби трябва да се прибавят още между 90 и 100 милиарда долара, които не влизат в руския бюджет заради ниската цена на петрола, който само през последните месеци поевтиня с около 30 на сто, заяви още Силуанов по време на провеждащия се в Москва международен финансово-икономически форум.

Неотдавна руският президент Владимир Путин изказа предположение, че спадът на световните цени на петрола се дължи частично и на политическа манипулация.

Антон Силуанов каза, че политическите санкции имат негативно въздействие не само в областите, за които се отнасят, но съща така върху цялата икономика.

Финансовият министър даде пример с намаляващия поток чуждестранни капитали и инвестиции от развитите страни.

Според него друг негативен фактор през последните месеци е изтичането на капитали.
Русия и по-рано се е сблъсквала с този проблем, но ако в предишни години сумата е била около 100 милиарда долара, то тази година се очаква тя да нарасне на 130 милиарда. Това се дължи до голяма степен на активното обръщане на спестяванията от рубли в чуждестранна валута преди всичко от страна на населението, смята Антон Силуанов.

Целта на западните санкции е смяна на системата в Русия, заяви преди два дни руският министър на външните работи Сергей Лавров.

ЕС поиска и Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия. Като кандидатка за членство в ЕС, Сърбия трябва да приближи външнополитическата си позиция с европейската, каза миналата седмица в Белград еврокомисарят по разширението и политиката за добросъседство Йоханес Хан.

Сърбия засега няма да въвежда санкции срещу Русия, заявиха сръбският президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции?







Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.