Станишев за реакцията на БСП за Истанбулската конвенция

stat
12:13  |  13 януари 2018 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция
Сн.: Bulphoto

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция и изрази съжаление, че дебатът у нас се е изкривил.
Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България дебатът по Истанбулската конвенция абсолютно се изкриви, коментира пред журналисти председателят на ПЕС и евродепутатът Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

Социалистите обсъдиха на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.

Измислени или силно преувеличени страхове или интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем за насилието над жените, коментира Станишев.

Той посочи, че само през последната година три жени са били убити от техните партньори след многократни оплаквания за насилие.

Статистиката и проучванията говорят ясно, че една четвърт от жените в България под една или друга форма са подлагани на насилие, добави Станишев.

Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той.

Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев.

И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и я споделя и пред Националния съвет на партията.

Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.