Цачева: Ще ратифицираме Истанбулската конвенция

stat
15:18  |  11 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Първите български министри рапуртуваха в ЕП за приоритетите на Председателството ни Първите български министри рапуртуваха в ЕП за приоритетите на Председателството ни

Ще ратифицираме Истанбулската конвенция. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред евродепутатите.
Тя заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев представиха приоритетите на Председателството ни пред евродепутатите от комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред. Комисията бе председателствана днес от председателя на ПЕС Сергей Станишев. 

На въпрос на европейските депутати за разногласията в България, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция министър Цачева заяви, че до ратификация на документа ще се стигне след дебат в българския парламент и изрази надежда, че това ще стане скоро.  Цачева отбеляза още, че досега ратификацията е завършила в 17 от държавите в ЕС.

Цачева добави още, че България е готова за съвместно сътрудничество с Европейския парламент и по други инициативи, които са от интерес за европейските граждани в областта на противодействието на престъпността и на домашното насилие. 

 “Програмата на българското председателство е интензивна, предизвикателствата са съществени, но аз и моят екип сме убедени, че заедно ще намерим конкретни решения на комплексните въпроси. Ще търсим съгласието, необходимо в общ интерес за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие“, заяви българският министърът на правосъдието.

В своето изложение правосъдният министър подчерта, че България застава начело на Съвета в период, в който Европа и европейските граждани се нуждаят от повече стабилност, сигурност и солидарност.

„Очакванията към Съвета са високи и ние съзнаваме своята отговорност. В областта на правосъдието и основните права и свободи на гражданите на ЕС ще работим съвместно с вас за намирането на общи решения. Стремежът ни е постигане на конкретни резултати за утвърждаването на силна и единна Европа посредством съгласие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развитието се основават на нашия фундамент - зачитане на основните права и свободи и принципа на върховенство на правото“, заяви още Цачева.

Попитана за предстоящото институционализиране на Европейската прокуратура, Цачева подчерта, че България, като един от инициаторите за създаването й, ще работи приоритетно съвместно с ЕК за структурирането и функционирането на тази нова европейска служба и изграждането на отношенията ѝ с партньорските институции и служби.

„Предвиждаме тази тема да бъде предмет на дискусия в рамките на Неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София в края на този месец. Допълнително въпросите, свързани с институционализирането на Службата, ще бъдат детайлно разгледани по време на двудневна конференция през март 2018 г. в София“, отбеляза правосъдният министър.

По отношение на Регламента за Агенцията ЕВРОЮСТ, министър Цачева заяви, че страната ни ще работи интензивно по финализирането на тристранните преговори по проекта за регламент.

От своя страна министър Радев подчерта, че България поема ротационното председателство на Съвета в ключов за развитието на Европейския съюз момент. През последните няколко години Европейският съюз беше изправен пред сериозни предизвикателства – комплексни заплахи за сигурността и безпрецедентен миграционен натиск. Овладяването им наложи прилагането на комплексни мерки. Част от тях имаха за цел спешна реакция за справяне с кризисни ситуации, други са дългосрочни и предлагат устойчиви решения. В своята съвкупност предприетите мерки допринесоха за укрепването на Европейския съюз.

Радев беше категоричен, че е настъпил моментът да бъдат доведени до успешен резултат усилията за намиране на решения, които да позволят на Съюза не само да реагира адекватно в кризисни ситуации, но и да повишат неговата устойчивост като създадат възможности да действа в по-голяма степен превантивно. Българското председателство се отнася изключително отговорно към тази задача, посочи Радев. Постигнатото от Естония ще бъде продължено, като се осигури необходимата приемственост и при прилагането на конструктивен и ориентиран към резултати подход. Председателството ще се ръководи от принципите на гъвкавост, прозрачност и предвидимост. Амбицията е да се работи за максимален резултат.

Основни приоритети в работата на Българското председателство ще бъдат по-ефективното управление на миграцията и повишаването на сигурността на европейските граждани. Граничната сигурност е изведена като хоризонтален приоритет, имащ отношение както към сигурността, така и към миграцията. И в областта на вътрешните работи ще бъде даден принос към специфичния приоритет на Българското председателство – бъдещето на страните от Западните Балкани.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.