Призивът на Шотландия да остане в ЕС се отхвърля от Брюксел

stat
19:54  |  29 юни 2016 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Шотландският първи министър Никола Стърджън иска да води преки преговори с Брюксел Шотландският първи министър Никола Стърджън иска да води преки преговори с Брюксел
Сн.: EPA/БГНЕС

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън поиска шотландците да останат в Европейския съюз въпреки резултатите от референдума във Великобритания.
Тя обаче срещна неочаквана пречка в лицето на Испания и смесен отговор от европейските представители, отбелязва агенцията Ройтерс, цитирана от БТА.

Стърджън иска да води преки преговори с Брюксел, за да защити правата на шотландците. Тя вече заяви, че Шотландия, чиито граждани гласуваха за оставане в ЕС с мнозинство от близо две трети, не трябва да излиза от съюза против волята си.

Испанският премиер Мариано Рахой, който се бори да предотврати отцепването на автономния регион Каталуния от своята страна, заяви че Мадрид ще се противопостави на всякакви преговори между ЕС и Шотландия.

В много части на Европа се засилиха симпатиите към шотландците, общо 5,5 милиона, които гласуваха убедително за оставане в ЕС. Натежаха обаче гласовете на англичаните, общо 10 пъти повече на брой, отбелязва Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отказа да се срещне със Стърджън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче прие да се срещне с нея. Някои европейски страни нарекоха това провокация, целяща да засили натиска над Лондон да задейства официално чл. 50 за напускане на ЕС. Юнкер обаче отхвърли тези предположения.

"Шотландия има правото да бъде изслушана в Брюксел, така че аз ще изслушам внимателно какво ще ми каже Първият министър", заяви той на пресконференция.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се срещна със Стърджън по-рано днес.

По данни на запознати Стърджън е обсъждала с него дали има законен начин Шотландия да остане в ЕС, докато Великобритания извършва своя Брекзит.

Също както преди референдума за шотландската независимост през 2014 г. европейските представители подчертаха, че Шотландия не може да кандидатства за приемане в ЕС, докато не стане суверенна държава.

Високопоставени представители отхвърлиха идеята, че Шотландия може просто да заеме мястото на Великобритания в Европейския съвет.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.