Делото за Хитрино тръгна, поискаха отвод на прокурора

stat
14:33  |  15 януари 2018 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Подсъдими за катастрофата са двамата машинисти Подсъдими за катастрофата са двамата машинисти
Сн.: МВР

Шуменският окръжен съд прие, че делото за жп катастрофата в Хитрино му е подсъдно и няма процесуални пречки за разглеждането му. Стартът е на 7 март.
Двама са подсъдимите - 41-годишния машинист Димитър Михнев и 60-годишния му помощник Радослав Петков. Те са обвинени за това, че на 10 декември 2016 г. при управление на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14 души в шуменското село Хитрино, като случаят е особено тежък. Причинени са и значителни щети на близките административни и жилищни сгради.

Според прокуратурата, Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гара Хитрино той е управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не е намалил скоростта до 40 км/ч.

На разпоредителното заседание по делото днес се явиха двамата подсъдими, пострадали, наследници на загиналите.

Адвокатите на подсъдимите поискаха отвод на прокурор Маргарита Георгиева и връщане на делото за доразследване. Исканията им бяха отхвърлени от съда. Според магистратите процесуалните нарушения могат да бъдат отстранени в хода на процеса.

Съдът потвърди и взетите мерки по отношение на обвиняемите - да не напускат България, парична гаранция в размер на 10 000 лева и мярка за неотклонение "подписка".

Днешните определения на съда могат да се обжалват на по-горна инстанция. Ако не бъдат отхвърлени, предварителното изслушване по делото ще е на 7 март, от 9.30 часа, в Шуменския окръжен съд.

На днешното си заседание съдът отхвърли като недопустим и иска на Националната компания "Железопътна инфраструктура" в размер на над 315 000 лева, предявен за имуществени вреди по жп-пътя.

Адвокатите на Михнев и Петков признаха част от фактите по делото и повечето от медицинските експертизи. 




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.