Анкара отрече да е готвила отвличане в Швейцария

stat
18:44  |  16 март 2018 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува журналист заради въпрос по казуса Турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува журналист заради въпрос по казуса
Сн.: БТА

Турция окачестви като безпочвени обвинения информацията на швейцарска медия, че турски дипломати са опитали да отвлекат швейцарски бизнесмен от турски произход.
За него се твърдеше, че е свързан с опита за преврат в Турция през 2016 г., предаде Ройтерс.

Изцяло отхвърляме необоснованите твърдения, съдържащи се в материал за опит за отвличане на швейцарския предприемач, публикуван в интернет изданието на швейцарския вестник "Тагес анцайгер", в който се твърди, че нашето посолство и наши сътрудници в посолството са замесени. Бихме искали да предложим на вестника, в който фигурират тези обвинения, както и на швейцарските власти, ако имат намерение да се занимават със сериозни и реални проблеми, да съсредоточат вниманието си върху борбата срещу терористичните елементи от Кюрдската работническа партия и ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация), намерили убежище в Швейцария, се казва в изявление на говорителя на турското външно министерство Хами Аксой.

Швейцарски медии съобщиха наскоро, че прокуратурата в Цюрих води разследване по дело, свързано с шпионаж от страна на Турция и подготовка за отвличане на натурализиран гражданин на Швейцария, свързан с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Тагес анцайгер" писа, че един от двамата дипломати, свързани с плана за отвличане на бизнесмена, остава в Берн, а другият се е върнал в Турция, посочва Ройтерс.

По-рано днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу критикува журналист по време на пресконференция в Казахстан за това, че е задал въпрос, свързан с казуса.

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Гюлен стои зад опита за преврат в Турция през 2016 г.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.