Умствените способности на Скрипал и дъщеря му са застрашени

stat
21:23  |  22 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Полиция пред дома на Скрипал в Солсбъри Полиция пред дома на Скрипал в Солсбъри
Сн.: БТА

Атаката с невротоксично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия може да е нанесла тежки поражения на умствените им способности.
Не е ясно дали те ще могат да се възстановят, каза британски съдия, цитиран от Ройтерс.

Лондонски съд разреши да се вземат кръвни проби от бившия шпионин и дъщеря му, за да бъдат проучени от експертите по химически оръжия и да се потвърди заключението на британската лаборатория за военни изследвания Портън Даун.

Произнасяйки решението си, съдия Дейвид Уилямс каза, че според неназован консултант, лекуващ двамата Скрипал, бившият руски шпионин, превърнал се в двоен агент, предавал информация на Великобритания, и дъщеря му са силно упоени, некомуникативни са и е невъзможно да се каже кога и до каква степен може да възстановят умствените си способности.

Двамата са в стабилно физическо състояние и са лекувани въз основа на презумпцията, че биха искали да останат живи, казал консултантът според съдията от Лондонският съд за закрила, който взема решения за благосъстоянието на хора, които не са в състояние да правят това сами.

Според неназован анализатор от Портън Даун кръвните проби, взети от Сергей и Юлия Скрипал, са показали, че двамата са били изложени на действието на нервнотоксичен реактив.
Пробите са показали присъствие на нервнотоксично вещество от рода на "Новичок" или много близък до него реактив, постанови в решението си съдията.

Вече е излязъл от болница британският полицай, който също е бил изложен на нервнопаралитичното вещество, използвано срещу бившия руски разузнавач и дъщеря му.
Сержант Ник Бейли е открил Сергей и Юлия Скрипал в безсъзнание на пейка в Солсбъри, Югозападна Англия, на 4 март.
48 човека са потърсили съвет в болницата в Солсбъри след атаката.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.