Въвеждат нови правила за градския транспорт в София

stat
12:57  |  21 февруари 2018 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
Спират да глобяват пътниците с куфари в градския транспорт Спират да глобяват пътниците с куфари в градския транспорт

Максималната глоба за нередовен пътник в градския транспорт на София пада от 200 на 50 лв. Спират да искат билет за багаж. Ще има карта за нощен транспорт.
Това предвижда проектът за нова Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община.

Наредбата е изцяло нова, заради въвеждането на "зелен" и "бял" билет при мръсен въздух, пускане на нощен транспорт, внедряване на електронната система за таксуване и подобряване на услугите на обществения транспорт, съобщиха от транспортната комисия.

В момента глобата за пътник без билет е 50 лева, но ако откаже да я плати, му пишат акт за 200 лева. С промените максималната глоба вече ще е 50 лева.

Според вносителите на наредбата гратисчиите ще намалеят след въвеждането на електронната тикет система, защото са разписани редица мерки, сред които и видеоконтрол.

Отпада и изискването за перфориране на билет за багаж в градския транспорт. 

"Спираме да искаме пари на хората с куфари в обществения транспорт", коментира  зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков.

С един билет или карта пътникът ще може да превози личния си багаж колкото е във възможностите му, обясни той.

Промяна в цената на билета и картите за градския транспорт няма,  но се предвижда 2 лева карта за нощен транспорт.

Наредбата въвежда "зелен" и "бял" билет при превишаване на нормите на замърсяване на въздуха в София. Зеленият билет остава на цена на 1 лев, а белият ще е безплатен.

Новата наредба е одобрена от транспортната комисия на СОС и ще бъде публикувана до дни за едномесечно обществено обсъждане на сайта на Общинския съвет. След това документът ще бъде гласуван от Градския парламент. Очаква се да влезе в сила до пролетта.

Електронната тикет система ще се случи най-рано след две години. В момента процедурата за избор на изпълнител се обжалва, съобщи директорът на ЦГМ Христиан Петров. Ще има и 6 месеца експериментален срок, който да установи разстояние или време да отчита превозният документ.

Новата наредба разписва всички технологични начини за закупуването на е-билет -  телефон, дебитна или кредитна карта. Хартиеният билет обаче няма да се "пенсионира".

До пролетта ще тръгне експериментално нощен транспорт в София. Ще има няколко линии, които ще се пресичат в центъра, но все още не е уточнено кои ще са те, съобщи още Петров.

Сигурно е обаче, че метрото няма да работи през нощта, заради необходимостта от технологично време за престой, а и бил най-скъпият транспорт, обясниха от транспортната комисия.

Сигурно е и, че картата за градски транспорт няма да важи за нощно придвижване, тъй като това е допълнителна услуга, която не е включена в цената й.

"Синя зона" няма да поскъпне засега, стана ясно от думите на Зарков по повод думите на премиера Бойко Борисов, който по-рано предложи Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София.

Зарков обясни, че комисията е обсъждала вариант за двойно поскъпване на "синя зона" при замърсяване на въздуха, но по технологични причини е станало ясно, че това сега не може да стане. Мерките срещу замърсяване на въздуха обаче са динамични и не изключват поскъпване на "синя зона".




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.