Столичната община събира стари гуми, бори мръсния въздух

stat
12:08  |  15 януари 2018 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Старите гуми често се горят на сметища Старите гуми често се горят на сметища
Сн.: БТА

Повече от 3400 стари гуми са събрани от домакинствата в София от началото на акцията на Столичната община за борба със замърсяването на въздуха.
Кампанията има за цел да ограничи попадането на неизползваемите гуми на сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, съобщи по БНР Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

От миналата седмица започна и кампания за събиране на стари дрехи. Засега контейнерите има на три места в София - в районите "Оборище", "Слатина" и в "Люлин 7", допълни Асенова.

Целта на тези контейнери е гражданите, ако имат стари, ненужни дрехи, които няма да използват вече, да ги предадат там, за да може след това ние да ги предадем за последващо оползотворяване по реда, а не да попадат в сивите метални кофи и да отидат в нечии ръце и да се използват за други цели (за горене).

Призовавам гражданите да бъдат по-активни и от днес натам да предават на тези места. Ние мислим и нови, така че да може да има в повече райони на София такива контейнери, посочи още Асенова, като напомни на строителните фирми да спазват изискванията за чистота. Тя допълни, че проверките продължават.

Системата на БАН не отчела замърсяването на въздуха

Експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев, който също коментира темата за замърсяването на въздуха, отбеляза, че практически българското законодателството възлага цялата отговорност за мерките, свързани с качеството на въздуха на общините, които обаче нямат необходимите властови лостове, за да вземат решения и ги реализират.

В България общо взето цялата отговорност е върху общините по закон, те обаче нямат лостовете да вземат най-важните решения. Най-сетне има министър на околната среда, който много ясно заяви, че качеството на въздуха на него му е приоритет номер едно, отбеляза Боян Рашев.

Той обаче подчерта, че един от най-важните проблеми е свързан с горенето на дърва за отопление. Според него за целта на контрола и измерването на изгорелите газови от автомобилите е необходимо и КАТ да бъдат оборудвани с газови анализатори.

Експертът отбеляза също, че нивата на замърсяване на въздуха сега всъщност са по-ниски отколкото преди десетилетие или повече. Ако тази система я имаше примерно преди 10 години, та щеше да показва много по-голямо замърсяване отколкото сега. Според него забелязваме големите епизоди на пиково замърсяване, защото сега са единични, а до преди няколко години са били непрекъснати. В момента го забелязваме, защото все пак има и моменти на чист въздух, коментира експертът.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.