Русия се отказва от лихви, ако НЕК плати до 15 декември

stat
11:09  |  26 октомври 2016 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /    |  видео
Енергийният министър Теменужка Петкова и представителят на ”Росатом” Кирил Комаров на брифинг в София след подписването Енергийният министър Теменужка Петкова и представителят на ”Росатом” Кирил Комаров на брифинг в София след подписването
Сн.: БГНЕС
Видео: НЕК и ”Атомстройекспорт” се споразумяха

НЕК ЕАД и АО "Атомстройекспорт" (АСЕ) подписаха споразумение за окончателно уреждане на отношенията съгласно арбитражното решение по проекта "Белене".
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви пред журналисти, че НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумата по арбитражното решение, а в замяна на това "Атомстройекспорт" се отказват от законната лихва, която се дължи от датата на излизане на арбитражното решение (14 юли) - по 167 000 евро на ден.

"С постигнатото споразумение се намаляват с 90 млн. лв. средствата за плащане", подчерта Петкова, цитирана от БТА.

Както предвижда приетият на 28 септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта "Белене", плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Постановената от арбитража в Женева сума е 601 617 133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро.

Двете страни постигнаха съгласие НЕК ЕАД да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25 декември тази година. При пълно погасяване на задължението на или преди 15 декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която е 23,8 милиона евро).

В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55 на сто от лихвите, натрупани след постановяване на Решението.

Поради това, че държавата няма средства трябва са се направи всичко възможно строежа да се реализира, но със средства на външни инвеститори. Е така поне казват? При всички случаи тока от централата, ще струва по евтино от сегашните ТЕЦ-ове, защото...

ВБА

При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.

Арбитражът е информирал страните, че изчислителните грешки в Решението ще бъдат коригирани.

След получаване на одобрение от МТК арбитражният състав ще постанови Допълнение към решението, което ще бъде съобщено на страните.

След пълното изплащане от НЕК към АСЕ НЕК ще е изпълнила всички свои задължения съгласно арбитражното решение. НЕК ще дължи единствено разходите за съхранение и поддръжка на оборудването с дълъг цикъл на производство (ОДЦП) и спряно ОДЦП.

Българската страна ще извърши инспекция на завършеното ОДЦП до 5 декември, по време на която ще бъде прегледана и свързаната документация, поддържана в руските производствени заводи. След пълно заплащане на дължимите суми, НЕК ще има право да приеме ОДЦП, се допълва в съобщението.

АНКЕТА: Интересува ли ви "сериалът" с АЕЦ "Белене"?




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.