И Стара Загора след Пазарджик забрани бурките и никабите

stat
16:33  |  28 април 2016 | Общество / Редактор Мануел Насименто /  
Стара Загора  забрани носенето на публични места на аксесоари, които закриват лицето Стара Загора забрани носенето на публични места на аксесоари, които закриват лицето
Сн.: YouTube

След Пазарджик, и Стара Загора забрани носенето на публични места на фереджета и други аксесоари, които закриват лицето и пречат за разпознаването му.
На редовното си априлско заседание днес Общинският съвет в Стара Загора прие на второ четене предложението за промяна на Наредбата за обществения ред.

Предложението на общинските съветници Гергана Микова от НФСБ и Николай Диков от ГЕРБ бе прието с абсолютно мнозинство на заседанието на общинските съветници. Против са гласували само двамата съветници от ДПС, останалите 39 са подкрепили забраната.

"Забранява се извършването на религиозна пропаганда по домовете на гражданите, без предварително изразено писмено съгласие от страна на последните", се казва в приетия текст.

Със заповед на кмета на Община Стара Загора ще бъдат регламентирани местата, на които е допустимо извършването на религиозни обреди, реши още общинският съвет.

Общинският съвет гласуваха и глоба до 2000 лева, за нарушаване на забраната, която е двойно по-голяма от санкцията в законопроекта на Патриотичния фронт в парламента.

"Такава глоба са предвижда за всички подобни нарушения в общинската наредба и ние се съобразявахме с това", поясни вносителката Гергана Микова, областен шеф на НФСБ в Стара Загора.

Освен това санкцията на пазарджишките общинари и на други общини, които готвели подобна забрана, била също голяма - между 1000 и 1500 лв.

С приетата промяна се забраняват и публичните религиозни прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал и традиции.

Забранява се и извършването на религиозна агитация по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали – брошури, диплянки, книги и други.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.