Събориха ”Къщата с кулата” в квартал ”Лозенец”

stat
21:04  |  23 февруари 2018 | Общество / Автор Красимир Тодоров /  
Руините на ”Къщата с кулата” Руините на ”Къщата с кулата”
Сн.: Скрийншот

Събориха "Къщата с кулата" в столичния квартал "Лозенец", съобщиха хора, които живеят в района.
 Сградата е една от емблематичните постройки в квартала. Тя беше със статут на паметник на културата, който е свален от Министерството на културата през 2008 година.

"Къщата с кулата" е построена през 1932 година и е дело на арх. Иван Банков. Има хармонична архитектура и тухлена украса характерна модернизма в предвоенна България. Ана Манчева живее в квартала от 40 години. Според нея къщата е допълвала автентичността на квартал "Лозенец".

Срутването на "Къщата с кулата" имаше отзвук и в социалните мрежи. Видео със срутването ѝ е гледано над 51 хиляди пъти и е споделено близо 500 пъти с коментари, че срутването на емблематични постройки в София отнема духа и характера на столицата.

Първите сигнали за строеж в имота идват от граждани през 2015 година. От Столичната община пишат официално писмо до Министерството на културата с искане да проверят и възстановят статута на паметник на културата на "Къщата с кулата".

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура в Столичната община твърди, че са направили всичко възможно да и бъде върнат някакъв статут, какъвто и да е, за да бъде съхранена, но без успех, съобщи БНТ.

"Собственикът, когато законът не го задължава, не е длъжен да я съхранява, а администрацията на района няма как да му откаже законно процедиране на строителните намерения", каза още той.

От Министерството на културата не коментират защо е отпаднал статутът на къщата като паметник на културата и уточняват, че след като това е факт, не е необходимо да издават разрешение за събарянето ѝ.

Според Тодор Чобанов и други паметници на културата са застрашени от срутване. Причината е, че има много незащитени културно-исторически обекти. Такъв е случаят и с "Царските конюшни". От администрацията на Общината вече са поискали от Министерството на културата връщане на статута на паметник на културата, отговорът се очаква.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.