Мюнхенският нападател не бил свързан с Ислямска държава

stat
14:10  |  23 юли 2016 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Знамената в Германия са спуснати наполовина Знамената в Германия са спуснати наполовина
Сн.: EPA/БГНЕС

Мюнхенската полиция съобщи, че "самотният нападател" не е бил свързан с Ислямска държава и че вероятно е бил вдъхновен от норвежкия масов убиец Андерш Брайвик.
По време на нападението в търговския център "Олимпия" е пострадала българка, за която след преглед е установено, че няма опасност за живота, съобщиха от правителствената пресслужба.

Генералният консул на България в Мюнхен Антоанета Байчева уведоми министър-председателя Бойко Борисов, че по време на нападението е пострадала българка. Тя е с инициали Е. Д. и е настанена в лечебното заведение „Нусбаумклиник”.

Премиерът Борисов разпореди на консула ни да посети незабавно пострадалата в болницата и да окаже пълно съдействие за нейното скорошно оздравяване.

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с Ислямска държава, заяви шефът на полицията Хубертус Андре, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Става дума за самотен нападател", продължи полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели. Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем. Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен", каза той.

"При обиска в апартамента, където той е живял, са открити елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопобъркани извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници", добави Андре.

По думите му, има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Полицейският шеф каза още, че седем от жертвите са тийнейджъри.

Мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил побъркан, предаде Франс прес.

Знамената в Германия са спуснати наполовина

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер нареди знамената в Германия да бъдат спуснати наполовина в знак на траур.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че скърби за убитите в снощното нападение в Мюнхен и обеща, че службите за сигурност ще направят всичко възможно за безопасността на обществеността, предаде Ройтерс.

Тя похвали жителите на Мюнхен, особено тези, които са отворили вратите си да приемат непознати, след като градът се озова в състояние на почти пълна блокада, отбелязва Франс прес.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.