Политически дебат в Германия след трагедията в Мюнхен

stat
12:30  |  24 юли 2016 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Цветя и свещи пред Олимпия мол за жертвите в Мюнхен Цветя и свещи пред Олимпия мол за жертвите в Мюнхен
Сн.: EPA/БГНЕС

В Германия беше даден старт на политически дебат за това как трагедии като тази в Мюнхен да се избягват в бъдеще.
Най-напред се чу гласът на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която разкри пред един от водещите вестници в страната, че федералното правителство е обмисляло разполагане на военнослужещи от Бундесвера в Мюнхен – предложение, което до този момент едва ли някой би дръзнал да представи в Германия, предаде Агенция "Фокус".

В това отношение страната се различава значително от такива като Белгия или Франция, където при необходимост армията може да се използва за кризисни ситуации.

"Докато степента на нападението не беше известна, специални подразделения на Бундесвера бяха приведени в готовност", разкри германският военен министър.

За евентуалното им използване обаче компетентните полицейски органи сами е трябвало да решат, уточни Урсула фон дер Лайен.

По-късно подобно настояване директно отправи и министърът на вътрешните работи на най-голямата германска провинция Йоахим Херман, който призова при терористични заплахи полицията да има възможност да поиска подкрепа от Бундесвера.

На историческите резерви на Берлин за използването на армията за вътрешни цели Херман контрира с аргумента, че „не живеем във времената на Ваймарската република. Имаме абсолютно стабилна демокрация“.


Притежаването на оръжия

След атаката в Мюнхен федералният министър на вътрешните работи на ФРГ Томас де Мезиер не изключи затягането на законодателството по отношение на притежанието на оръжия, което според него не е „много строго“.

Германският вицеканцлер, министър на икономиката и енергетиката, и председател на ГСДП Зигмар Габриел също настоя за ограничаването на достъпа до огнестрелно оръжие и засилване на контрола върху тях на територията на цялата страна.

„Оръжейният контрол е важна точка. Трябва да направим всичко, за да ограничим достъпа до смъртоносни оръжия и да засилим контрола. Как може един лабилен или дори психично болен 18-годишен да се сдобие с огнестрелно оръжие? Това ще бъде разследвано, подчерта германският политик.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.