Венецуелските чиновници ще работят само 2 дни седмично

stat
11:13  |  27 април 2016 | / Автор Георги Брандийски /  
Президентът Николас Мадуро обяви, че правителството намалява работните часове за най-малко две седмици Президентът Николас Мадуро обяви, че правителството намалява работните часове за най-малко две седмици

Служителите в държавния сектор на Венецуела ще работят само в понеделник и вторник, тъй като страната изпитва недостиг на електроенергия.
Президентът Николас Мадуро обяви снощи, че правителството намалява работните часове за най-малко две седмици, като целта е да се пести ток. Той посочи, че равнището на водата в най-големия язовир в страната е спаднало почти до оперативния минимум заради сушата, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според експерти липсата на планиране и поддръжка също са причина за създалата се ситуация. Социалистическото правителство на Венецуела по-рано този месец определи като неработен ден петък за близо 3 милиона служители в държавния сектор.

В понеделник в страната започна четиричасов режим на тока.

Почивният петък вече ще се отнася и за учителите от началното образование, но изглежда служителите в държавните болници и супермаркети ще трябва да работят. На кадрите ще бъде платено за дните, които ще прекарат у дома вместо на работа.

Някои използваха петъците да се редят на опашки за хранителни продукти и различни стоки. Други обаче останаха у дома да гледат телевизия и да ползват климатици, което накара критиците на административната отпуска да заявят, че тази мярка за пестене на ток не е ефективна.

Недостигът на електроенергия е хроничен проблем в тази богата на петрол страна. Предшественикът на Мадуро, покойният президент Уго Чавес, беше обещал да реши проблема през 2010 година, но няма особено подобрение.

Правителството обяснява кризата със сушата, причинена от природното явление Ел Ниньо и със саботажи на политическите си опоненти. Експертите обаче посочват, че повече инвестиции в електроцентралите биха могли да предотвратят проблема. Те също така обръщат внимание на щедрите субсидии, които поддържат ниски цените за ток - битовите сметки за електроенергия месечно рядко надхвърлят 1 долар.

Венецуелската икономика е на ръба на финансова катастрофа, отбелязва АП. Страната има външни заеми за милиарди долари, а инфлацията е най-високата в света. За да се пести ток, Венецуела ще премести стрелките на часовниците с половин час напред от 1 май.

Президентът Мадуро дори призова жените да не ползват дълго сешоарите, когато си сушат косите, и всеки да се откаже от гладенето.




Последно в Спектър


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.