Нанков отвори торбата с обещанията

stat
15:02  |  15 януари 2018 | Общество / Автор Красимир Тодоров /  
Министър Нанков се радва за подписания договор за тол-системата Министър Нанков се радва за подписания договор за тол-системата

Тол системата тръгна. Поне договорът бе подписан днес тържествено. И тръгнаха едни обещания, едни милиарди левове се затъркаляха по пътищата.
Министър Нанков реши да ни омае допълнително и обещава ли, обещава. То не бе тунел под Стара планина, не бе завършване на историческата и с шанс да попадне в Гинес автомагистрала "Хемус".

Няма спирка министърът, даже оправи с парите от тол-системата и второкласните, че и третокласните пътища в България. Само за първата година след като системата заработи, се чакат 1 милиард лева приходи, рече чиновникът!

Значи, след като има 19 месеца за изграждането и още 12 за събиране на таксите, след 31 месеца едни пари ще ни залеят, ще се чудим какво да ги правим. Обаче.

Все още не са ясни тарифите, които ще се събират. Дали пък това не е заради очаквания шок, който превозвачите ще изживеят с новите такси? Гледат да им спестят притесненията на този ранен етап.

Засега винетките няма да поскъпнат. Тук си спомням Лили Павлова в амплоато й на министър на регионалното развитие. И тя, като вдигна с 30% винетките обеща ремонти, първокласни пътища и още каквото се сети тогава. От обещание глава не боли, както казва народа.

Разходите по системата не са само в изграждането й. Следват екипи, които ще работят с нея, изплащането й - по 50 милиона на година. После идват пари за поддръжка, за ремонти.

Сега годишно от винетки събираме 350 милиона лева. Как те ще пораснат до 1 милиард, без участието на българските собственици на автомобили и камиони, не е ясно. Не е ясно също дали при скок в таксите чуждестранните тирове няма да ни заобиколят - варианти има, ферибот, други държави с по-ниски такси, макар и с повече километри път.

Да не стане после като с АЕЦ "Белене"-пускай, спирай, накрая един гьол и 2-3 милиарда в него. И пак пускай-на този етап сме в момента. И процедурата тече вече над 30 години. А милиарди досега не сме видели да влизат в страната и да се използват за общонародно благо. Дали сега нещо ще се промени?




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.