Ердоган заплашил да наводни Гърция и България с мигранти

stat
09:18  |  9 февруари 2016 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с президента Ердоган в Анкара Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с президента Ердоган в Анкара
Сн.: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплашил, че ще наводни Европа с мигранти, ако лидерите от ЕС не му предложат по-добра сделка за справяне с кризата.
Това предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на гръцкия новинарски сайт Euro2day.gr.

В сайта, който е специализиран в разпространението на финансови новини, са публикувани протоколи от среща, състояла се миналия ноември, между Ердоган и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

От текста става ясно, че срещата е била напрегната. Според гръцкия сайт публикуваното показва, че е имало дълбоко взаимно недоверие и раздразнение по време на разговора на Ердоган с Туск и Юнкер.

Протоколите от срещата на английски език не уточняват кога точно, нито къде точно е била срещата. Но както изглежда тя е била на 16 ноември в Анталия, в Турция, където тримата лидери са се срещнали след срещата на върха на Г-20, отбелязва Ройтерс.

"Можем да отворим вратите към Гърция и България по всяко време и можем да качим тези бежанци на автобуси", е казал Ердоган.
"Ако не ни дадете 3 милиарда евро за две години, тогава няма смисъл да продължаваме разговора. Гърция получи 400 милиона евро по време на кризата. Ние трябваше да удържим част от тези средства и да ги използваме за създаването на зона за безопасност в Сирия, така че да решим проблема с бежанците", е казал турският президент на европейските лидери, предаде ТАСС.

Планът за действие, който предвижда ЕС да отпусне три милиарда евро на Турция, беше изработен в края на миналата година.  Турският президент искал от ЕС 6 милиарда евро. В замяна Анкара трябва да осигури по-добра защита на границата си. 

"На ЕС ще се наложи да се справя с повече от едно момченце, удавило се край бреговете на Турция. Ще трябва да се справи с 10 000, с 15 000 души. А как ще успеете да се справите с тях?", е попитал Ердоган двамата лидери.

Ройтерс допълва, че задавайки този въпрос Ердоган е попитал Туск и Юнкер дали ЕС ще "убие бежанците", за да се справи с кризата.

По време на разговора турският президент е засегнал и темата за атентатите в Париж и за тероризма. По думите му, цитирани от гръцкия сайт, терористичните актове в Париж са свързани с нищетата и със социална изолация.

"Тези хора са необразовани, те все така ще бъдат терористи за Европа", е казал Ердоган по адрес на нападателите. Той е подчертал, че Турция се бори с "групировката Ислямска държава, с Демократическия съюз (партията на сирийските кюрди) и с всички".

По време на срещата е станало дума и за доклада на Европейската комисия за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС. Ердоган се е възмутил от съдържанието на доклада и го е определил като "оскърбително".

"Кой е написал този доклад? Как сте могли изобщо да напишете подобно нещо? Мнозинството от турците не искат Турция да стане член на ЕС, защото вие изготвяте такива доклади", е казала турският президент на двамата европейски лидери.

В доклада, публикуван на 10 ноември миналата година, се говореше, че в Турция процесът на реформи се е забавил миналата година, а напредъкът в борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната система е определен като ограничен.

Освен това ЕК отбеляза, че Турция е направила значителна стъпка назад в сферата на спазване на свободата на пресата и има негативна тенденция в сферата на съблюдаване на правата на човека.

Според изнесеното в гръцкия сайт Ердоган често пъти е прекъсвал Юнкер и Туск, а разговорът е бил доста разпален. Президентът е обвинил ЕС, че е разочаровал Турция, а Юнкер лично, че не е проявил уважение към него.

Според гръцкото издание Ердоган е казал, на Юнкер, бивш премиер на малката страна членка на ЕС Люксембург, че трябва да засвидетелства повече уважение към 80-милионната Турция, предаде Ройтерс. "Люксембург е само като един малък град в Турция", казал Ердоган", цитиран от Ройтерс.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел беше на посещение в Анкара. В турската столица тя проведе преговори с министър-председателя Ахмет Давутоглу, а по-късно и с държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Давутоглу каза, че Турция прави всичко по силите си, за да прекъсне нелегалната миграция към Европа, но ще продължи политиката си на отворени врати за бежанците, бягащи от гражданската война в Сирия.

АНКЕТА: Подкрепяте ли приемането на Турция в ЕС?




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.