Ердоган: Турция е под заплаха, а НАТО не помага

stat
16:31  |  10 март 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че турската военна операция в Сирия ще продължи към границата с Ирак Президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че турската военна операция в Сирия ще продължи към границата с Ирак
Сн.: БТА

Нови нападки към НАТО отправи турският президент Реджеп Ердоган. По думите му Турция в този момент се намира под заплаха, а НАТО не се е притекъл на помощ.
Турският лидер говори в южния средиземноморски град Мерсин пред форум на областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той реторично попита къде е НАТО и защо не се намесва в Сирия.

„Турция не е ли член на Алианса?“, обърна се Ердоган към съпартийците си. Според турския лидер целта на чуждите страни в района на Близкия изток са само петролът и природните богатства.

Ердоган посочи още, че Турция е изпращала свои военни в конфликтни зони, когато е била молена за това, но не получава подкрепа в замяна на това.

Реджеп Ердоган посочи, че до момента при операцията в Африн турската армия контролира около 850 кв. км., а броят на „неутрализираните“ вражески бойци е над 3200.

На 50-ия ден от началото на военните действия Турция се намира само на няколко километра от центъра на град Африн.

Изказванията на турския президент идват преди предстоящата в края на другата седмица среща между турския външен министър Мевлют Чавушоглу с американския държавен секретар Рекс Тилърсън.​

Президентът обеща, че операцията срещу кюрдите в Северна Сирия, която сега е насочена срещу анклава Африн, ще продължи с превземане на градове под техен контрол до границата с Ирак на изток.

„След като прогоним терористите (от Африн), ще ги прочистим от Манбидж, Айн ал Араб (Кобани), Тел Абяд, Рас ал Айн и Камишли“, каза Ердоган.

Турция започна на 20 януари военната операция „Маслинова клонка“ срещу района на Африн, насочена срещу кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.