Путин: Свалянето на руския самолет от Турция е удар в гърба

stat
15:07  |  24 ноември 2015 | По света / Редактор Десислава Димитрова /    |  видео
Няма да търпим такива престъпления да се извършват срещу нас, закани се Владимир Путин Няма да търпим такива престъпления да се извършват срещу нас, закани се Владимир Путин
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Владимир Путин за удара на Турция

Катастрофата на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма, заяви руският президент Владимир Путин.
Тази сутрин Турция обяви, че нейни изтребители са свалили руски боен самолет, който е нарушил въздушното й пространство и не е реагирал на многократни предупреждения. Москва обаче твърди, че самолетът е бил над сирийска територия.

Пилотите успяха да катапултират, но единият се смята за мъртъв, най-вероятно дори убит от местни хора, докато се е приземявал, другият е в неизвестност. Агенции съобщиха, че и той е загинал - застрелян във въздуха.

Владимир Путин коментира инцидента по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II в Сочи, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Това събитие излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Разбира се, нашите военни водят героична борба с терора, не жалейки себе си, не жалейки своя живот. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба помагащите на тероризма“, каза още президентът.

И подчерта, че Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии.

По думите му руският самолет е бил свален от ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски Ф-16, докато е бил на 1 км от турската граница на сирийска територия. Путин бе категоричен, че руският самолет не е заплашвал по никакъв начин Турция.

При всички положения, нашите летци, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали Турската република. Това е очевидно. Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава, подчерта руският държавен глава, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той бе категоричен, че инцидентът ще има трагични последствия за руско-турските отношения, изтъквайки, че досега Русия винаги се е отнасяла към Турция като към приятелска страна.

"Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас“, каза още Владимир Путин.

Малко по-късно руският външен министър Сергей Лавров отмени посещението си в Турция, насрочено за 25 ноември.

Освен това той посъветва руснаците да не пътуват до Турция, защото заплахата от тероризъм там не била по-малка от тази в Египет, където руски пътнически самолет бе свален в резултат на бомбен атентат миналия месец.

Руски оператор вече спря продажбите на туристически пакети.

Според първия заместник-председател на Комитета по отбрана и сигурност на Съвета на Федерацията на Русия Франц Клинцевич инцидентът със самолета е провокация.

"Неслучайно американците са доставили в Турция 4-5 самолета-прихващачи Ф-16. Това е било предварително подготвено, за да разполага Турция с такива възможности. Смятам, че за съжаление тази провокация се е готвела отдавна – изчаквал се е удобен момент", допълни Клинцевич, цитиран от БНР.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през цялото време на полета самолетът се е намирал над територията на Сирия. 

"Анализът на данните от обективния контрол еднозначно показа, че не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция", казаха от министерството и подчертаха, че това било установено от обективните средства за контрол. 

От турска страна обаче бе разпространена карта, на която се вижда, че самолетът е навлязъл във въздушното им пространство. Самолетът е пресякъл границата на Турция в югоизточната част на провинция Хатай. Той се е движел на запад и е навлязъл на около 4 километра в турското въздушно пространство, съобщиха от Генералния щаб на турската армия. Според Анкара самолетът е прелетял около 5 км в турското небе и след това го е напуснал.

Турското външно министерство е извикало руския шарже д'афер днес.

Премиерът Ахмет Давутоглу пък заяви, че Турция е длъжна да действа срещу всеки, който нарушава границите й.

Всеки трябва да знае, че е наше международно право и национален дълг да предприемаме мерки срещу всеки, който наруши въздушните или сухопътните ни граници“, каза той.

Той добави, че светът трябва да знае, че Турция би направила "всичко необходимо", за да гарантира сигурността си.

В същото време президентът Реджеп Ердоган свика среща по сигурността.

Министерството на външните работи на Турция пък е извикало представители на посолствата на САЩ, Франция, Китай, Великобритания и Русия, за да представи информация относно инцидента със сваления руски самолет, съобщава ТАСС.

Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна членка на НАТО от 50-те години на миналия век. 

Страните от НАТО ще проведат извънредна среща днес по искане на Анкара, предаде АФП. Представител на алианса съобщи, че целта на събранието на Съвета на НАТО е Турция да информира съюзниците си за инцидента със свалянето на самолета.
Срещата е планирана за 18 часа българско време.

За неделя пък е насрочена среща на върха между ЕС и Турция за миграцията и взаимните отношения.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова в Туитър:
"В този опасен момент след свалянето на руския самолет всички трябва да останат хладнокръвни и спокойни".




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.