В Австрия ще се пуши свободно

stat
18:24  |  22 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Пушач, цигара, тютюнопушене Пушач, цигара, тютюнопушене
Сн.: Shutterstock

В ресторантите и баровете в Австрия ще се пуши свободно, решиха депутатите от управляващото мнозинство на консерваторите и крайната десница.
По този начин те пренебрегнаха официална петиция с 543 000 подписа срещу приемането на решението, предаде ДПА.

"Досега нямаше случай на страна в света, която да е отстъпвала от защитата на непушачите", каза опозиционният депутат от Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) Памела Ренди-Вагнер в разгорещените дебати по темата, които предшестваха гласуваното решение.

Забраната за тютюнопушенето в заведенията в Австрия бе въведена от предишното правителство на АСДП и консерваторите от Австрийската народна партия (АНП). Тя трябваше да влезе в сила през май.

В края на миналата година обаче крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) направи отмяната на тази мярка условие за участието си в новото правителство с АНП, припомня.

В спора АПС поддържаше либералната теза, според която гражданите трябва свободно да избират дали и къде да пушат, припомня ДПА. Министърът на здравеопазването Беате Хартингер-Клайн (АПС) обвини опозицията в дискриминиране на пушачите.
"Осъждам маргинализирането на пристрастените", каза тя.

През последните седмици Австрийската медицинска камара и организация на пациенти с ракови заболявания събраха над 543 000 подписа в рамките на петиция, която ще принуди депутатите да обсъдят отново решението си. Тя обаче не ги задължава да променят своята позиция.

Въпреки че партиите от управляващата дясна коалиция оттеглиха забраната за пушене в баровете и ресторантите, те приеха мерки срещу приучването на младежите към тютюнопушенето: парламентът повиши минималната позволена възраст за закупуване на цигари от 16 на 18 години и забрани да се пуши в автомобилите, ако в тях има непълнолетни пътници.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.