Киберсигурност и Западни Балкани обсъждат на форум с Европол

stat
10:49  |  19 март 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Председателят на комисията по вътрешни сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански своб Председателят на комисията по вътрешни сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и председателят на Комисията по граждански своб
Сн.: БТА

Сътрудничеството със Западните Балкани и киберсигурността са сред акцентите на срещата на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.
Това стана известно от думите на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към българския парламент Цветан Цветанов при откриването на срещата в София, съобщи БТА.

Цветанов и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес са съпредседатели на групата за контрол на Европол.

По думите на Цветанов важни са усилията Западните Балкани да имат сигурно бъдеще и да запазят евроатлантическата си ориентация.

Радвам се, че темата за Западните Балкани намира място като акцент в работата на Европол, отбеляза Цветанов. Сред предизвикателствата, които ще бъдат обсъждани днес, централно място заема киберсигурността в ерата на дигитализацията и онлайн услугите, заяви Цветанов.

Той допълни, че ще бъде обсъдена и борбата с тероризма и организираната престъпност, които са свързани с гарантиране сигурността онлайн и неутрализирането на незаконното съдържание в интернет пространството.

Цветанов обясни, че по време на Естонското председателство на Съвета на ЕС се е провело учредителното събрание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Тогава не е било постигнато съгласие по приемането на процедурните правила, затова правилата ще бъдат приети днес.

Клод Мораес заяви, че трябва да се положат всички усилия да се приемат правилата за работа на групата, за да се постигне целта Европейската полицейска служба да бъде онази могъща институция, която всички искат. 




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.