Захариева: Само едно убийство от 2017 г. още не е разкрито

stat
09:33  |  10 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Корупцията намалява, румънците са по-подкупни, заяви Eкатерина Захариева Корупцията намалява, румънците са по-подкупни, заяви Eкатерина Захариева
Сн.: bTV Media Group

За миналата година има почти 100-процентова разкриваемост на убийства, от всичките 95 са разкрити 94, обяви вицепремиерът Екатерина Захариева.
Така тя отвърна на коментарите, че се връщаме мутренските времена заради шесторното убийство в Нови Искър и разстрела на бизнесмена Петър Христов.  

По повод него външният министър подчерта на няколко пъти, че той е бил симпатизант, но не и член на ГЕРБ:

„Разбира се, че не е приятно в началото на Европредседателството, особено за човек, който не е имал съмнения, не е получавал заплахи. Без да съм любител на теорията на конспирацията, това е меко казано странно”.

Захариева подчерта, че Христов е бил „абсолютно уважаван в града си човек”, който е помагал на другите. 

Тя допълни, че има доверие в българските институции и се надява така както много бързо разкриха шесторното убийство, да разкрият и това.

"Въпреки всички спекулации и всякакви абсурдни неща, които се чуха, днес МВР с прокуратурата ще даде пресконференция, за да покаже всички доказателства. Те са убедени, че това несъмнено е убиецът в Нови Искър", добави тя по повод твърденията, че полицията е намерила изкупителна жертва.

„Трябва може би и местните власти да бъдат по-активни, един човек се издирва с усилията на много институции”, коментира тя.

По повод серията публикации в западния печат, посветени на проблемите с корупцията у нас, вицепремиерът ги определи като „доста подобни, да не кажа едни и същи”. Тя цитира резултати от изследване на „Евробарометър”, според което българите са 12-ти в ЕС като процент, отговорили положително на въпроса „Вие лично участвали ли сте в корупционни схеми?”, докато румънците били на първо място. 

„Корупцията намалява, но трябва да се работи. Трябва да се работи не само по корупцията по високите етажи, но и по ниските и средни етажи, които създават усещането”, каза още Захариева и допълни, че трябва да има както наказания, така и превенция.

„Не казвам, че не виждаме проблемите, ние може би ги виждаме по-добре от тези, които гледат отвън”, категорична беше тя.

Министърът се изказа негативно за вота на недоверие срещу правителството, който ще искат БСП и ДПС:

„Не ме притеснява вотът на недоверие. За този вот се говори още от ноември, защо избраха 10 януари, за да внесат искането си? Очевидно се прави, защото тогава е датата на откриването на председателството”.

По думите й са нужни общи усилия, за да бъдат защитени българските интереси.

За Ердоган и Путин

Със сигурност президентът Ердоган е добре дошъл в България, заяви още вицепремиерът.

„Още по-хубаво ще стане, за да покажем толерантност на религиите. Нямаме уговорена дата по време на българското председателство. Няма дата и за президента Владимир Путин по време на европредседателството. Те са в избори (през март в Русия ще се проведат президентските избори - б.р.). Получил е покана от българския президент, но няма дата. Поканата е за тази година“, уточни Екатерина Захариева. 

АНКЕТА: Връщат ли се мутренските времена?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Захариева срещу адвокат






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.