Студени досиета: 12 г. от убийството на Доктора

stat
08:15  |  22 февруари 2018 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Иван Тодоров-Доктора е убит с 13 куршума Иван Тодоров-Доктора е убит с 13 куршума
Сн.: Bulphoto

На 22 февруари 2006 г. пред очите на десетки свидетели в столичния кв. "Лозенец" показно бе разстрелян Иван Тодоров-Доктора.
Около 14 часа черният джип "Порше Кайен" на сочения за един от основните контрабандисти в държавата се движи по ул. "Червена стена", недалеч от хотел "Кемпински-Зографски". 41-годишният Тодоров се вози на предната дясна седалка. Джипът е управляван от 37-годишния му шофьор Васил Стоянов.

Когато луксозното возило преминава покрай строителен обект, започват да свистят куршуми. Доктора е убит на място, а шофьорът му е транспортиран в тежко състояние във Военномедицинска академия. Васил Стоянов е ранен в корема, гърдите и крайниците.

Вижте снимки

Веднага районът на стрелбата е блокиран, а при огледа са открити над 20 гилзи. Стреляно е с автоматично оръжие. От МВР обявяват за издирване двама мъже, които са избягали с лек автомобил "Ауди". Според очевидци, единият е висок около 180 см, около 30-35 г., с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци. Облечен в черно яке и има средно телосложение. Вторият е висок около 170 см, едър, по-млад, с черно спортно яке и бейзболна шапка с кафеникава козирка.

По-късно аудито е открито в столичен квартал, а при аутопсията от тялото на Доктора са извадени 13 куршума. В поршето му пък е открито куфарче с много пари. Става и ясно, че той е отивал на среща с бившата шефка на митниците Елка Владова.

Версиите

Както при всички показни разстрели, за убийството на Иван Тодоров има десетки версии и нито една от тях не е потвърдена. 

Говори се, че той е поръчан от Маргините, въпреки че не е имал открит конфликт с тях. 4 години след смъртта на Доктора - на 14 юни 2010 година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за поръчителство на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. Братята бяха оправдани и по обвинението, че са организирали и ръководили въоръжена престъпна група с цел извършване на поръчкови убийства, както и за незаконно притежание на оръжие.

Според друга от версиите, Доктора бил ликвидиран, защото отказал контрабандните му канали за цигари да бъдат използвани за трафик на наркотици. Трета от версиите гласи, че е поръчан от негови близки.

Според четвърта пък Иван Тодоров е бил от лейтенантите в схемата на контрабандните канали на цигари, създадени още от Държавна сигурност и контролирани и след 1989 г. от нейни офицери. Големите пари стигали до “генералите” в престъпната схема над него – политици, съдии и някои висши чиновници. Затова и вероятната причина за убийството на Доктора била необходимостта тази връзка да бъде прекъсната, за да не се стигне до имената на хората, получавали парите от контрабандните канали.

Кой е Доктора?

Иван Тодоров – Доктора е роден на 27 декември 1964 година в Димитровград. Прякорът му е измислен, защото е следвал медицина в Стара Загора, но не се е дипломирал. Не е осъждан. Срещу него са се водили две дела – за отвличане и за пране на пари - без резултат. Има участие в две дружества – "Амигос" ООД и "Източни финанси" ООД, където съдружници са му Петър Петров – Амигоса, Димитър и Дойчин Мирянови, Асен Паскалев, Борислав Виденов.

Според оперативните данни на вътрешното ведомство Доктора е един от основните контрабандисти в България през този период.

По този повод, в интервю за вестник "Монитор", самият Тодоров заявява: "Аз съм един контрабандист, който контрабандира неизвестни стоки с неизвестни превозни средства през неизвестни граници по неизвестен начин. Приписват ми се почти магически способности да телепортирам стоки от една точка на света до друга точка на света, като затова няма нито един документ и нито едно доказателство. МВР счита за съвсем нормално да изнася тази информация в определени вестници и по този начин да я легализира."

Първият опит за ликвидиране на Доктора обаче е на 18 април 2003 година, когато той оцеля по чудо, след като "Мерцедес"-ът му бе взривен на столичния булевард "Цариградско шосе". Тогава загина неговият шофьор - 58-годишният Йордан Пасков. При разследването бе установено, че бомбата, която е била задействана дистанционно, е била поставена под предната дясна седалка, където обичайно се возел Доктора. Точно в този ден обаче Тодоров решил сам да шофира. Това му спасило живота.

След взрива бяха намерени снимки, провокирали т.нар. "яхтен скандал". На тях тогавашните министри на финансите и транспорта - Милен Велчев и Петър Петров, и царският депутат Мирослав Севлиевски бяха заснети заедно с Доктора на яхта в Монако.

Разследването на убийството на Иван Тодоров-Доктора отдавна е прекратено. Случаят влиза в студените досиета. Извършителите и поръчителите са неизвестни.







Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.