Бивш военен застреля лабрадор и го хвърли в кофа за смет

stat
12:59  |  26 май 2015 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
Лабрадорът Цезар със стопанина си Лабрадорът Цезар със стопанина си
Сн.: Фейсбук

45-годишен бивш военен застреля домашен лабрадор във Варна и изхвърли трупа му в контейнер за смет.
Сигналът за инцидента, станал на варненската улица "Бдин", е подаден в полицията на 22 май, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Кучето, което е от породата Лабрадор Голдън Ретрийвър и се казва Цезар, е убито ден по-рано със законно притежаван малокалибрен пистолет. 45-годишният извършител е от Варна. Той е бивш военен, който се е пенсионирал. Мъжът не е осъждан и няма криминални регистрации.

На бившите военни трябва да им изземват оръжието. След като не им трябва по служба, значи нямат нужда от него. Познавам сума ти бивши военни, които се разхождат с пистолети и ги вадят за щяло и нещяло. Половината от тях са кухи глави, които...

Мирчо

На 21 май сутринта собствениците на Цезар го извеждат на разходка. След това го прибират, но тъй като вратата не била затворена добре, кучето излязло само. След около час, съсед им съобщава, че лабрадорът е убит и хвърлен в контейнер за смет. 

Ужасените собственици намират домашния си любимец в кофата, увит в черен найлонов чувал.

"Тогава разбират от същия съсед, че някакъв човек е минал, хванал е кучето за врата и го е застрелял от упор. Сигнализират в полицията, откъдето установяват кой е извършителят. Той е бивш военен пенсионер, със законно оръжие. Униформените са казали, че има записи от охранителни камери, които са заснели случая. На него се виждало как кучето се лута без да лае, без да напада, до момента, в който този човек го хваща за врата и го застрелва“, разказа пред Дарик радио Ивайло Василев, приятел на семейството.

Докато присъдите са все ”условни”, така ще е. И защо разни извнратеняци, само защото са били военни, ще могат да си се разхождат с оръжие, пък и да стрелят! Безобразие! А за собствениците въобще не ми се говори! Те не са осигурили безопасност за куче

писна ми

От варненската полиция уточниха, че бившият военен обяснил, че лабрадорът е проявил агресия към него и кучето, което е разхождал, и това е била причината да го застреля. Разследването обаче е установило, че мъжът няма домашен любимец.

"Всеки, който познава породите знае, че тази е особено миролюбива. Тези кучета са много добронамерени и масово се използват в семейства, в които има малки деца. Голдън ретрийвър не е агресивна порода - нито към хора, нито към животни. Освен това, Цезар е бил с нашийник с всички изискуеми знаци", разясни Василев.

Работата по изясняването на детайлите и обстоятелствата около инцидента продължава под надзора на Варненската районна прокуратура.

По закон за проява на жестокост и убийство на животно наказанието е до 3 години затвор и глоба.

През септември 2013 г. Асеновградският районен съд даде условна присъда от 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба на 55-годишния Райчо Иванов, който уби кучето си, влачейки го завързано за теглича на кола.






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.