БХК съди България в Страсбург за убитата Елена

stat
09:39  |  23 февруари 2018 | Общество / Редактор Надежда Христова /  
42-годишната Елена Василева бе разстреляна от съпруга си 42-годишната Елена Василева бе разстреляна от съпруга си
Сн.: NOVA Broadcasting Group

Българският хелзинкски комитет е завел дело срещу България в съда в Страсбург миналата седмица заради убийството на 42-годишната Елена Василева в София.
Това заяви адвокат Адела Качаунова, ръководител на правната програма на БХК пред Нова телевизия.

По думите й, делото е заведено, защото държавата е била длъжна да опази живота на младата жена, но институциите не са реагирали. Според Качаунова, полицията дори не е проверила дали съпругът-убиец има оръжие. Адвокатката бе категорична, че криминалистите нямат право на разсъждения, тяхната работа е да разследват.

"Важното за нас е, че това убийство е можело да бъде предотвратено и държавата е отговорна за това. Ден преди убийството Елена Василева е подала нова жалба в полицията срещу съпруга си. Те не реагират и й казват да се обади на следващия ден. Ако те бяха реагирали веднага, вероятно животът й щеше да бъде спасен", обясни Качаунова.

Адвокатката допълни, че очаква от държавата да криминализира домашното насилие. 

"Надяваме се поне това дело да принуди институциите да работят. Съдът в Страсбург е доста натоварен, така че решението може да дойде след години. Но все пак...", каза още адвокат Качаунова.

42-годишната Елена Василева бе разстреляна посред бял ден на 18 август 2017 г. в заведение в столичния кв. "Лагера" от съпруга си Венцислав Василев. Той изстрелва пет куршума в тялото й. Елена умира на място.
В началото на януари т.г. 65-годишният мъж бе осъден на 13 години и 4 месеца затвор от Софийския градски съд, след като се призна за виновен и процесът протече по съкратената процедура.

Присъдата на Василев обаче не е окончателна. Мъжът има право да обжалва пред Софийския апелативен съд.

4 жалби не спасиха Елена от показен разстрел




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.