Тръмп ще подкрепя азерския газ за Европа

stat
12:19  |  22 февруари 2017 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
Плановете са първоначално по ”Южния газов коридор” да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ годишно Плановете са първоначално по ”Южния газов коридор” да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ годишно

Новата администрация на САЩ ще продължи да подкрепя проекта "Южен газов коридор", който е предназначен да транспортира азербайджански газ за Европа.
Това заяви днес в Баку специалната пратеничка по енергетика на Държавния департамент на САЩ Робин Дъниган на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, информира ТАСС, цитиран от БТА.

Новата администрация на САЩ ще продължи да подкрепя проекта "Южен газов коридор" и енергийната сигурност на Европа, посочи представителката на Държавния департамент. По думите й това ясно се демонстрира от участието на представителите на САЩ в предстоящата утре в Баку трета министерска среща в рамките на консултативния съвет по проекта "Южен газов коридор".

Алиев отбеляза, че по проекта е свършена много работа и той е близо до заключителната си фаза.

По данни на министерството на енергетиката на Азербайджан в утрешната министерска среща за "Южния газов коридор" в Баку ще участват министрите на енергетиката на Грузия, Турция, Гърция, Албания, България и Хърватия, министърът на икономическото развитие на Италия, делегация на ЕС, представители на САЩ и Великобритания, както и международни финансови структури.

Стойността на "Южния газов коридор" е над 40 милиарда долара. Той ще бъде с дължина над 3000 километра от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция, Албания. Основните му сегменти са Южно-кавказкия тръбопровод, Трансанадолския (ТАНАП) и Трансадриатическия (ТАП) газопровод.

Плановете са първоначално по "Южния газов коридор" да се транспортират 16 милиарда кубични метра газ годишно. По-рано Алиев обяви, че Азербайджан планира да започне доставките на газ по коридора през 2018 година.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.