ЕС плаща дълга на Киев, иначе газова война

stat
10:50  |  19 април 2014 | По света / Редактор Георги Брандийски /  
Според Йотингер сега е важно да се преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима Според Йотингер сега е важно да се преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима
Сн.: EPA/БГНЕС

Европа трябва да помогне на Украйна да потърси възможности да погаси дълга си за руския газ. В противен случай може да започне нова "газова война" между Русия и Запада.
Това заяви в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Агенциите се позовават на откъси от интервюто, публикувани днес.

Според Йотингер сега е важно да се "преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима". "Ако ние не намерим възможност Украйна да се разплати по сметки, възлизащи на над 2 милиарда долара, възниква опасност Русия повече да не извършва доставки на енергоносители" за Украйна, допуска комисарят.

Той напомня, че Украйна е много важна транзитна страна, през чиято територия синьото гориво от Русия стига до страните от ЕС. Според него, имайки предвид това, може да започне "сложен за контролиране процес, който ще засегне и Германия".

Йотингер предупреждава държавите от ЕС да не ограничават контактите си с Русия в енергетиката, като призовава в същото време да се търсят начини за диверсифициране на доставките. Сред страните, които биха могли в бъдеще да играят все по-голяма роля на европейския газов пазар, Йотингер посочва Норвегия, Алжир и Азербайджан.

В интервю за руската държавна телевизия "Россия" президентът Владимир Путин декларира, че Русия не иска да поставя под съмнение надеждността на транзита на газ за Европа и призова европейските държави да финансират бюджета на Украйна. Той обясни, че до 7 април руската страна е трябвало да получи от украинската 525 милиона долара за доставения през март природен газ, но не е получила нищо.

"Както сме се договорили, ако те (украинците) не покриват текущите си платежи, то тогава ние преминаваме към първоначалната формула за определяне на цената - 485 долара за хиляда кубика. И казваме, че бихме могли да го направим още сега, като имаме предвид натрупания дълг от 2,2 милиарда долара. Но ние няма да направим това. Ние няма нито да подкопаваме украинската икономика, нито да поставяме под съмнение надеждността на транзита към Европа", заяви Владимир Путин.

Анкета: Очаквате ли нова газова криза?




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.