Обстановката в Донбас остава напрегната, 10 нови жертви

stat
12:02  |  1 октомври 2014 | По света / Редактор Надежда Христова /    |  видео
Обявеното на 5 септември примирие постоянно се нарушава Обявеното на 5 септември примирие постоянно се нарушава
Сн.: Getty Images/Guliver Photos
Видео: Обстановката в Донбас остава силно напрегната

Най-малко 10 души загинаха днес в Донецк при артилерийски обстрел. Обстановката в Донбас е изключително напрегната.
Четирима души били убити и осем ранени, когато снаряд избухнал близо до училище, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.

Според източник, цитиран от Ройтерс, сред загиналите са учител и родител.

Шест души пък са загинали, а един е бил ранен, когато снаряд е улучил маршрутка. Според пресслужбата на министерството на отбраната на самопровъзгласената Донецка народна република осем са убитите в маршрутката, попаднала под огъня на украинските правителствени войски, предаде ТАСС.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че правителствените сили не са започнали изтеглянето си от застроените райони и фронтовата линия, както беше договорено в Минск по-рано този месец, съобщи БНР.

Вижте снимки >>>


Регистрирани са три обстрела в района на Донецк, в населените места Спартак и Кировское, в резултат на което има нанесени щети на жилищни сгради. Местните власти съобщават, че от 3 часа сутринта в централните райони се чуват залпове и експлозии. Малко по-късно на обстрел отново е бил подложен Петровският район. Снаряд е разрушил частично жилищна сграда.

Летището в Донецк е под контрола на украинските правителствени сили.

Украинските медии съобщиха, че сепаратистите са атакували тази нощ летището с помощта на артилерия и танкове. Това е третият щурм от началото на седмицата. Последното затишие продължи не повече от два часа, твърди агенция УНИАН.

Заради непълното прилагане на примирието, сключено миналия месец, ЕС вчера реши да задържи в сила санкциите срещу банковата, нефтената и отбранителната индустрия на Русия.

Говорител на НАТО пък обяви, че по данни на алианса, в Източна Украйна все още има стотици руски войници, съобщи БНТ. Русия отрича обвиненията, че съдейства на сепаратистите в Донецка и Луганска област. От началото на боевете през април там загинаха най-малко 3200 души, а хиляди мирни жители бяха прогонени от домовете си.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.