Орбан: Бежанската вълна може да сложи край на Европа

stat
11:15  |  4 септември 2015 | По света / Редактор Таня Тодорова /    |  видео
Унгария започва и информационна кампания, за да убеди мигрантите да не идват в Европа Унгария започва и информационна кампания, за да убеди мигрантите да не идват в Европа
Сн.: EPA/БГНЕС
Видео: Виктор Орбан

Притокът на мигранти в Европа е безкраен и ако Европейският съюз не защити границите си, ще пристигнат милиони, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан.
"Истината е, че сме заплашени от масов приток на хора и ако сега говорим за стотици хиляди, идната година ще говорим за милиони и краят не се вижда", каза Орбан за общественото радио на Унгария, цитиран от БТА.

Според унгарския премиер има опасност в един момент европейците да се окажат малцинство на собствения си континент. Той призова европейските лидери да покажат сила и да защитят границите.

За струпаните на будапещенската гара мигранти Виктор Орбан каза, че повечето, които не искат да бъдат регистрирани в Унгария, желаят да заминат в Германия. Но Унгария не може да ги пропусне, тъй като Австрия може да затвори границата си. "Ако Германия им издаде визи, ще ги пуснем", каза той.

От снощи всички международни влакове от Чехия, Словакия и Полша вече не могат да пътуват до Будапеща заради големия брой мигранти на главната железопътна гара в унгарската столица. Влаковете приключват пътуването си на унгарския граничен град Соб. 
Унгарската полиция задържа вчера мигранти, които легнаха на релсите, след като бяха свалени край град Бичке от влака, тръгнал от Будапеща към австрийската граница.

Смята се, че 3000 мигранти са се разположили извън гара Келети в Будапеща от дни наред. Условията там се влошават сериозно въпреки усилията на доброволци да раздават храна, лекарства и дезинфектанти на мигрантите.

От 15 септември унгарските военни ще помагат за охраната на границата според законите, които предстои да бъдат одобрени от парламента на Унгария, поясни още премиерът Виктор Орбан, цитиран от ДПА и от ТАСС.
Орбан предупреди, че Унгария ще изгради ограда по границата с Хърватия, ако потокът от мигранти се насочи оттам.

Тези изявления Орбан направи след среща в четвъртък в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той информира, че Унгария започва и информационна кампания, за да убеди мигрантите да не идват в Европа. Тя ще бъде водена съвместно в страните, от които потеглят икономически мигранти и в страните през които те преминават.

Огромно количество от тези хора идват от Пакистан, Бангладеш, Нигерия, Мали с надеждата за по-добър живот.

Много скоро техният брой ще нарасне до няколко милиона, до десетки милиони. Ние сме длъжни да осигурим надеждна физическа защита на границата.
Ние не трябва да пускаме всеки в Европа, защото това ще бъде
край на Европа, каза Орбан.

Унгарският премиер заяви също, че не иска голям брой мюсюлмани да дойдат в Унгария, предаде Ройтерс. На нас не ни харестват последиците от това у нас да дойдат голям брой мюсюлмани, добави той и припомни, че Унгария има исторически опит в тази насока, визирайки 150-годишната история на отоманско управление по време на 16 и на 17 век.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.