Шефът на митниците поема лично ГКПП–Капитан Андреево

stat
07:04  |  27 май 2015 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /    |  видео
Ваньо Танов: Три разтоварени камиона на плаца и с часове никой няма да мине Ваньо Танов: Три разтоварени камиона на плаца и с часове никой няма да мине
Сн.: БГНЕС
Видео: Ваньо Танов и Владислав Горанов

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов от днес поема организацията на ГКПП-Капитан Андреево.
Това стана ясно след проведената вчера среща между министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и превозвачи, предаде "Фокус".

Бизнесът се оплакаха от дългите опашки, които се образуват на граничния пункт.
 
Срещата беше организирана във връзка с трафика на ГКПП – Капитан Андреево, като след нея министърът на финансите обяви, че Ваньо Танов ще отиде на ГКПП – Капитан Андреево и ще поеме организацията на пункта.

По думите на финансовия министър проблемът на превозвачите е в организацията на работата на пункта, а не в нормативните актове, които Агенция „Митници” издава във връзка с режимите на работа на пунктовете.

Владислав Горанов обясни, че с решението за Танов да координира временно работата на граничния пункт се надява в следващите дни проблемът по българо-турската граница да се реши.

Освен това, финансовият министър уточни, че причината, поради която е освободен Стефан Марашев, вече бивш началник на Митница-Свиленград, е именно тази – че не може да се създаде организация на граничния пункт. Според Горанов Марашев сам е заявил, че няма капацитет, за да се създаде достатъчно добра организация на пункта.
 
В края на февруари т.г. със заповед на Ваньо Танов Стефан Марашев отново оглави митницата в Свиленград, като пое временно и по съвместителство поста до 28 май. 

На въпрос дали проблемите по границата не се дължат на предприетите мерки срещу контрабандата и заради липсата на служители, финансовият министър обясни, че освен организацията на работа, друга причина е - натрупалите се проблеми, както от турска страна, така и от българска страна.

По думите на министъра се налага, по една или друга причина, българската митница да върши част от задачите, които би трябвало да прави турската страна. Горанов обясни, че става въпрос за митническите режими по оформянето на транзита и на движението като цяло на стоки в режимите, които фигурират в ЕС.

За трайното разрешаване на проблема на граничния пункт „Капитан Андреево” според Горанов е необходимо подобряването на инфраструктурата на митническия пункт. По думите му през последните няколко годиниреконструкцията и ремонта на пункта са били доста лошо организирани.

Министърът обясни, че нищо не е направено както трябва, което е наложило в рамките на този мандат да се обявяват допълнителни обществени поръчки, за да бъде асфалтиран митническият пункт.
 
Горанов заяви, че са изпратени допълнителни екипи, за да може да отпадне и последното съмнение, че проблемът е в броя на митничарите на граничния пункт. Има твърде много митничари, които са изпратени там, а има само 8 работни места, по думите на министъра.
 
Според него голяма част от митничарите, които виждат нов начин на работа и засилен контрол върху тяхната дейност, са немотивирани.

Танов: Не може да проверяваме бързо

Според Ваньо Танов проблемът с големите опашки на границата не може да бъде решен с увеличаване на митническите служители.

Във връзка със ситуацията на контролно-пропускателните пунктове на границата с Турция той посочи, че не могат да бъдат извършвани толкова бързо проверки.

"Пет камиона да влязат и те задръстват съответните трасета. Трябва да отидат на рентген и да бъдат върнати обратно, а колата не е с неограничени размери. Да не забравяме, че на Капитан Андреево продължава строителството и половината част не е асфалтирана, което също създава голямо затруднение", коментира Танов, цитиран от БТА.
 
Шефът на митниците смята, че ролята на гранично контролно-пропусквателния пункт е да пропуска стоките и да извършва проверка на тези, които са рискови.

"Понякога се налага да разтоварим един камион. Ако разтоварим три камиона на плаца, в продължение на часове няма да мине нито един. Затова правим статични проверки и разчитаме на рентгена", обясни той.

Министър Московски се ангажира от своя страна МТИТС също да съдейства за нормализиране на пропускателния режим на ГКПП "Капитан Андреево".




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.