САЩ, Великобритания, Франция и Германия ”нападнаха” Русия

stat
15:28  |  15 март 2018 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
Великобритания обвини Русия аз атаката над Скрипал Великобритания обвини Русия аз атаката над Скрипал
Сн.: БТА

Германия, Франция, Великобритания и САЩ заявиха в обща декларация, че отравянето на Скрипал е атака срещу суверенитета на Обединеното кралство.

"Ние, лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания, сме отвратени от атаката срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, Великобритания, на 4 март 2018 г.", се казва в декларацията.

В нея се подчертава, че това е първото нападателно използване на нервнопаралитично вещество от военен клас в Европа след Втората световна война.

"Това е атака срещу суверенитета на Великобритания и всяка такава употреба от държава е явно нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия и на международното право. Това е заплаха за всички нас", подчертават лидерите на четирите западни сили.

Те призовават Русия да разкрие напълно пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) своята програма за производство на нервнопаралитичния агент "Новичок".

Великобритания вече обвини за атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Русия, която отрече да е замесена. Великобритания изгони 23 руски дипломати и се очаква Русия да отговори с аналогична мярка.

Великобритания не е поискала задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор след отравянето на разузнавача Сергей Скрипал, съобщи на пресконференция по случая генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО изрази силна политическа подкрепа към Великобритания - това нападение засяга общата сигурност, посочи Столтенберг за отравянето на Скрипал. Той отново отбеляза, че за първи път от създаването на пакта на територията на държава от военнополитическия съюз бива използвано бойно отровно вещество. Столтенберг добави, че това е ярко нарушение на международните правила и че НАТО вярва в оценките на Лондон за ролята на Москва. Този случай се вписва в поредицата от действия на Русия в последните години - събитията в Крим, подкрепа за отцепниците в Източна Украйна, военно присъствие в Молдова и Грузия против волята на тези страни, намесата в Черна гора, намеса в демократични избори и институции, военно присъствие в Северна Европа и Близкия изток, поясни Столтенберг.

Великобритания ще инвестира 48 милиона лири (67 милиона долара) в нов център за защита от химически оръжия, заяви днес министърът на отбраната Гавин Уилямсън в реч, цитирана от Ройтерс и БТА.

Центърът ще се помещава във военната изследователска лаборатория в Портън Даун, Южна Англия, която определи състава на нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Макрон: Следите водят към Русия

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще предприеме действия в следващите дни в отговор на отравянето във Великобритания на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макрон заяви, че британските разузнавателни служби са споделили с френските информация, която потвърждава участието на Русия.

"Всичко изглежда сочи към отговорност на Русия", каза той пред репортери.

Френският президент ще обсъди въпроса с германския канцлер Ангела Меркел на утрешната им среща в Париж. Той не каза дали планираната му за май визита в Русия ще се състои.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.