Лондон: Най-вероятно Путин е наредил отравянето на Скрипал

stat
16:43  |  16 март 2018 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Кремъл нарече думите на Борис Джонсън шокиращо нарушение на дипломатическия етикет Кремъл нарече думите на Борис Джонсън шокиращо нарушение на дипломатическия етикет
Сн.: БТА

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че най-вероятно самият Владимир Путин е взел решение бившият агент Сергeй Скрипал да бъде отровен с невротоксин
"Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента - а според нас то най-вероятно е негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс.

В отговор прессекретарят на руския президент - Дмитрий Песков, нарече обвиненията на Лондон "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие", каза още Песков.

От Кремъл вече обявиха, че ще приложат ответни мерки, след като британският премиер Тереза Мей замрази отношенията между двете държави и нареди 23 руски депутати да бъдат експулсирани от Великобритания.

Междувременно стана ясно, че британски служби разследват версията, че нервнопаралитичното вещество "Новичок", използвано срещу Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му, преди тя да напусне Москва и да отиде при него. Оттогава те са в критично състояние в болницата. Смята се, че вероятно отровата е била импрегнирана в дреха или козметика на Юлия Скрипал, или в подарък, отворен в дома на баща й в Солсбъри.

Създател на "Новичок": Само Русия може да е отровила Скрипал






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.