Нанков: Спекулира се с темата за водата

stat
15:55  |  13 декември 2017 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Николай Нанков: Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК Николай Нанков: Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК
Сн.: БТА

Спекулира се с темата за цената на водата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
„Темата е актуална не само от последните месеци и седмици. Темата с цената на водата се спекулира. МРРБ е институцията, която отговаря за провеждането на адекватна политика в един от най-тежките сектори – ВиК. Едва ли има нещо по-свързано с живота като цяло от водата.

Във водата се е зародил животът. С липсата на вода и канализация се отива към епидемии. Във ВиК отрасъла са концентрирани активи – над 90 000 км е ВиК мрежа. Това са 240 км магистрали като "Тракия"“, заяви Нанков, цитиран от "Фокус".

По думите му над 6000 са водоизточниците в експлоатация.

„Тази инфраструктура трябва да се поддържа в добро състояние 24 часа. Секторът трябваше да бъде реформиран. Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК. България рекордьор не само в ЕС по загуба на води.

Друг огромен проблем е концентрацията на население в някои от по-големите населени места. Обезлюдяването на малките населени места“, допълни той и уточни, че през настоящия програмен период инвестициите се базират на нов подход – бенефициентите да бъдат ВиК дружествата и да се финансират част от инвестициите.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.