Бургазлии на бунт заради взривове под прозорците си

stat
09:10  |  13 декември 2017 | Общество / Автор Калина Петрова /  
Взривове под прозорците от каменна кариера в кв. Банево, Бургас Взривове под прозорците от каменна кариера в кв. Банево, Бургас
Сн.: NOVA Broadcasting Group

Жители на Бургас се вдигат на протест срещу каменната кариера в квартал "Банево". Хората от квартала се борят срещу нея от години.
Те казват, че и към момента взривовете в непосредствената близост до къщите им продължават, въпреки че според институциите кариерата няма разрешение за дейност към днешна дата, съобщи Нова телевизия.
Сигнал до прокуратурата за дейността на кариерата за инертни материали е внесен от група граждани.

Местните посочват, че от 2015-а година до момента взривовете не са спрели, и се оплакват от шум и мръсен въздух заради ежедневното преминаване на камиони. Поводът за недоволството днес е публикувано прессъобщение на сайта на Община Бургас за извършване на контролирани взривни дейности днес в кариерата, което вече е свалено от сайта, след като стана ясно за протеста.

Успоредно с техния протест, в сряда сутринта се организираха и работниците от самата кариера, които издигнаха плакат "Искаме работа".

Управителят на общинското предприятие „Благоустройствени строежи” Иван Апостолов призна, че дружеството няма подписан договор за концесия. Но се аргументира, че в кариерата има дейности, които изискват работа:

"Не крия, че са извършвани взривове, но те са за оформяне и безопасност - за да не паднат скали". 

Проблемът не е от сега. Хората протестираха още преди две години, но досега няма промяна. „Ние очаквахме, че ще има някакво развитие и нещата ще се оправят, защото тогава управителят на фирмата, която стопанисва кариерата, каза, че работят с временни разрешителни и че тя е със затихващи функции. Най-вероятно след като бъде завършен водният цикъл, който се изпълняваше в „Банево“, дейността на кариерата ще бъде прекратена“, обясниха хората.

Според жителите на квартала към момента кариерата продължава да работи незаконно, а от Министерството на енергетиката са обяснили, че няма издадена концесия.

От общинското предприятие, което стопанисва кариерата пък поискаха да се провери дали протестиращите са от квартала.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.